We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Onze privacyverklaring:
Hieronder kunt u kiezen voor welke doeleinden u cookies op de website van De Clercq wilt toestaan.
Bij open source software draait alles om samenwerken. De broncode van de software wordt namelijk vrijelijk gedeeld, en daardoor kan iedereen de software aanpassen (en dus ook verbeteren). Toch is ook het gebruik van open source software aan regels zijn gebonden. Er zijn namelijk verschillende licentiemodellen in omloop op basis waarvan de open source software beschikbaar kan worden gesteld. In hoofdlijnen, zijn deze licenties in drie categorieën onder te verdelen:
Open source software is behoorlijk populair, hetgeen komt door de volgende voordelen:
Toch zijn ook organisaties huiverig voor het gebruik van open source software, dat komt met name door de risico’s die ermee samenhangen:
Het gebruik van open source software heeft verschillende voor- en nadelen. Afhankelijk van het doel van de software en de concurrentiegevoeligheid hiervan, kan het gebruik van open source software net wel of niet handig zijn. Bij het (geven van opdrachten tot het) ontwikkeling van software, is het in ieder geval altijd belangrijk om goed te controleren of open source software hier een onderdeel van mag zijn en zo ja, welke licentievoorwaarden passen bij de wensen van alle betrokken partijen.