We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Onze privacyverklaring:
Hieronder kunt u kiezen voor welke doeleinden u cookies op de website van De Clercq wilt toestaan.
De ministerraad is eind mei akkoord gegaan met de afschaffing van deze WOR-heffing. Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het GBIO hadden hiertoe een voorstel gedaan. Als de Raad van State heeft geadviseerd en de Tweede en Eerste Kamer instemmen zal er met ingang van 1 januari 2013 geen WOR-heffing meer zijn. De Sociaal-Economische Raad (SER) had eerder al geadviseerd om de WOR-heffing helemaal af te schaffen in verband met het verminderde draagvlak voor de gesubsidieerde scholing via de WOR-heffing. Deze WOR-heffing werd door werkgevers ervaren als het ‘rondpompen van geld’. Er was ook kritiek over de (kunstmatig) hogere prijzen van GBIO-instituten zonder dat dit de kwaliteit altijd ten goede kwam.
Als het wetsvoorstel doorgaat betalen werkgevers de kosten voor OR-scholing rechtstreeks aan de opleiders. Er zal door GBIO geen cursusbijdrage meer verstrekt worden. De Commissie Bevordering Medezeggenschap van de SER zal de controlerende en toezichthoudende taak van GBIO overnemen. Daarnaast komt er een certificatieregeling voor scholingsinstituten. De BVMP (beroepsvereniging voor medezeggenschapsprofessionals) en de BVMZ (branchevereniging medezeggenschap) hebben aan de hand van hun kwaliteitscriteria een register opgezet voor medezeggenschapsopleiders.
Heeft u vragen rondom de WOR-heffing, neemt u dan contact op met ons team Arbeid, Medezeggenschap & Mediation.