We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Onze privacyverklaring:
Hieronder kunt u kiezen voor welke doeleinden u cookies op de website van De Clercq wilt toestaan.
Deze bodemenergiesystemen, ook wel warmte-koudeopslag (WKO) genoemd, worden gebruikt om woningen, bedrijfsgebouwen of kassen in de winter te verwarmen en in de zomer te koelen door middel van in de bodem opgeslagen energie. Er zijn twee soorten systemen te onderscheiden: open en gesloten systemen. Het verschil hiertussen is kortweg het wel en niet in open verbinding staan met het grondwater.
Met het wijzigingsbesluit beoogt de regering de toepassing van bodemenergiesystemen te stimuleren. De toepassing van bodemenergiesystemen zou tot energiebesparing en daarmee tot vermindering van de uitstoot van CO2 moeten leiden. Het kan echter ook negatieve effecten hebben op de ondergrondse omgeving, dus moet de toepassing ervan ook gereguleerd worden.
Tot deze wijziging waren er nog geen regels voor gesloten systemen, terwijl voor open systemen al een watervergunningplicht gold. Om voor beide systemen een gelijk speelveld te creëren worden de gesloten systemen nu ook gereguleerd. Zo wordt “het installeren en in werking hebben van een gesloten bodemenergiesysteem” opgenomen in het activiteitenbesluit, waardoor deze activiteit meldingsplichtig wordt. Voor grote gesloten bodemsystemen (>70 kW vermogen) wordt daarbij de Omgevingsvergunning beperkte milieutoets (Obm) verplicht gesteld. Dit komt kortweg neer op toestemming vooraf van het bevoegd gezag voordat een dergelijk systeem geïnstalleerd mag worden.
Deze vergunningplicht zal bovendien ook voor kleine gesloten systemen gaan gelden in zogenaamde interferentiegebieden. Dit zijn speciaal door gemeente of provincie bij verordening aan te wijzen gebieden om doelmatig gebruik van bodemenergie te bevorderen en dus negatieve interferentie van verschillende bodemenergiesystemen te voorkomen.
Ten behoeve van open bodemsystemen zijn ten slotte de tot voor kort uiteenlopende provinciale voorschriften geüniformeerd. Tevens is de watervergunningprocedure verkort van 6 naar 2 maanden, met als doel de betere inpassing ervan in bouwprojecten.
Heeft u vragen over deze wijziging van regels, neemt u dan contact op met ons team vastgoed