Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.

Onze privacyverklaring:

Blogs / 

Boete concurrentiebeding: negatief loon

Arbeid, Medezeggenschap & Mediation

11 maart 2010

Geschreven door

Annemarie van Egmond

Blog Image
De Hoge Raad heeft op 5 februari jl. bepaald dat een betaling die een ex-werknemer doet aan zijn ex-werkgever als gevolg van het overtreden van een concurrentiebeding als negatief loon geldt. Dit leidt er toe dat dergelijke betalingen aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting.

Verdere uitleg

Werknemer had de boete in zijn aangifte inkomstenbelasting als negatief loon in aanmerking genomen. De inspecteur was echter van mening dat van negatief loon geen sprake was, omdat de oorzaak van de schadevergoeding zou zijn gelegen in het aangaan van de nieuwe dienstbetrekking.

Oordeel

De centrale vraag voor de Hoge Raad was of de oude of de nieuwe dienstbetrekking voorop moest worden gesteld. De Hoge Raad stelt de oude dienstbetrekking voorop omdat de schadevergoeding uit het concurrentiebeding deel uitmaakt van de tussen de ex-werknemer en zijn ex-werkgever gesloten arbeidsovereenkomst. De verplichting tot betaling van de schadevergoeding vloeit voort uit de tussen de ex-werknemer en de ex-werkgever gesloten arbeidsovereenkomst, waarvan het concurrentiebeding onderdeel uitmaakt. Daarmee vindt de verplichting tot betaling geheel en rechtstreeks haar oorzaak in de dienstbetrekking van de ex-werknemer bij de ex-werkgever. Het betaalde bedrag is daarom als negatief loon aan te merken.

Vragen?

Heeft u vragen over concurrentiebeding, neemt u dan contact op met ons team expertise arbeid, medezeggenschap en mediation.