Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.

Onze privacyverklaring:

Blogs / 

Wet doorstroming huurmarkt 2015 maakt tijdelijke huurovereenkomsten mogelijk

Vastgoed & Overheid

24 juni 2016

Geschreven door

Jacco van Lint

Blog Image
De (nieuwe) Wet doorstroming huurmarkt 2015 zal op 1 juli 2016 in werking treden. Door deze nieuwe wet worden de mogelijkheden van tijdelijke verhuur in vergaande mate uitgebreid. Doel van de wet is bevordering van de flexibiliteit op de huurmarkt en verbetering van de prijs-kwaliteitsverhouding. Een en ander voor een betere doorstroming en ter bestrijding van scheefheid op de huurmarkt.

Een positieve ontwikkeling is dat met invoering van deze wet de mogelijkheid bestaat om een kortdurende huurovereenkomst (zelfstandige) woonruimte te sluiten voor bepaalde tijd. Dit kon tot nu toe slechts onder specifieke omstandigheden. Deze bepaalde tijd dient maximaal 2 jaar te zijn. Voor onzelfstandige woonruimte geldt een bepaalde tijds duur van maximaal 5 jaar. In de huurovereenkomst moet expliciet worden bepaald hoe lang de huur zal duren. De huurovereenkomst voor 2 jaar of korter hoeft niet te worden opgezegd, maar eindigt van rechtswege. De verhuurder moet wel aan het einde van de huurtermijn de huurder informeren dat de huur op de afgesproken datum eindigt.                                                         De huurovereenkomst voor bepaalde tijd, dient een alternatief te zijn voor de huurovereenkomst ‘naar aard van korte duur’. Bij gebreke van een mogelijkheid om een huurovereenkomst voor bepaalde tijd aan te gaan onder het huidige recht, werd voornoemde huurovereenkomst nog wel eens gebruikt (en misbruikt). Dit type contract zal (naar verwachting)  in de toekomst nog maar summier worden ingezet, bijvoorbeeld bij de verhuur van vakantiewoningen.

Naast het feit er met de komst van de nieuwe wet meer mogelijkheden zijn voor het afsluiten van overeenkomsten voor bepaalde tijd,  komt er uitbreiding van de zogenaamde doelgroep contracten. Bij deze groepen moeten woningen speciaal voor de betreffende doelgroep beschikbaar blijven. Huidige doelgroepen zijn gehandicapten/ouderen of studenten. Dit wordt uitgebreid met de categorieën jongeren, promovendi en grote gezinnen (8 of meer gezinsleden). Verder zal de diplomatenclausule worden verruimd en de huidige Leegstandwet worden aangepast.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met een van specialisten van het team Vastgoed.