Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.

Onze privacyverklaring:

Blogs / 

Afspraak is afspraak: good leaver ontvangt slechts de nominale waarde voor zijn aandelen

Ondernemingsrecht

13 februari 2025

Geschreven door

Jarno de Graaf

Blog Image
Veel aandeelhoudersovereenkomsten voorzien in afspraken voor het geval een aandeelhouder vertrekt. Doorgaans wordt afgesproken dat deze aandeelhouder verplicht is zijn aandelen over te dragen aan de andere aandeelhouders of de vennootschap. Daarbij geldt vaak dat de prijs die een aandeelhouder van de andere aandeelhouders of de vennootschap ontvangt afhankelijk is van de reden van zijn vertrek. Een aandeelhouder die zijn waarde voor de onderneming heeft bewezen en de afspraken is nagekomen (‘good leaver’) ontvangt meestal een hogere prijs dan iemand die vertrekt vanwege bijvoorbeeld fraude, diefstal, ontslag als bestuurder of werknemer of het niet nakomen van de afspraken (‘bad leaver’). Een recente uitspraak van de rechtbank Amsterdam bevestigt het belang om dergelijke afspraken goed vast te leggen in de aandeelhoudersovereenkomst.

Situatie

De situatie was als volgt. Onderneming X heeft drie aandeelhouders: aandeelhouder I (53 aandelen), aandeelhouder II (32 aandelen) en aandeelhouder III (15 aandelen). De nominale waarde van de aandelen bedraagt € 1,- per aandeel. De aandeelhouders hebben met elkaar een aandeelhoudersovereenkomst gesloten, waar onderneming X ook partij bij is. In de aandeelhoudersovereenkomst is onder meer het volgende opgenomen:

Artikel 8 Bezwaring en vervreemding van Aandelen
Lid 3. In aanvulling op het bepaalde in de Statuten is ieder der Aandeelhouders verplicht om de door hem / haar gehouden Aandelen schriftelijk en onherroepelijk aan de Vennootschap aan te bieden binnen 30 dagen nadat zich ten aanzien van haar één of meer van de volgende omstandigheden voordoet: […]
  1. indien de arbeidsovereenkomst of managementovereenkomst van de Aandeelhouder, natuurlijk persoon, of Uiteindelijk Belanghebbende, met de Vennootschap wordt beëindigd.
 
Artikel 9 Waardebepaling bij ‘good leave’ en ‘bad leave’
Lid 1. In de alle gevallen als genoemd in artikel 8 lid 3 zal de prijs van de Aandelen worden bepaald op de nominale waarde van de betreffende Aandelen. […]

De aandeelhouders zijn tevens de bestuurders van onderneming X. Tussen onderneming X en de individuele bestuurders zijn managementovereenkomsten gesloten. Op een zeker moment is de managementovereenkomst tussen aandeelhouder/bestuurder III en onderneming X geëindigd. Aandeelhouder III is daarom op grond van artikel 8 van de aandeelhoudersovereenkomst verplicht haar aandelen aan te bieden aan onderneming X.

Geschil

Tussen partijen ontstaat vervolgens een geschil over de prijs die onderneming X voor de aandelen van aandeelhouder III moet betalen. Aandeelhouder I en II verwijzen naar artikel 9 van de aandeelhoudersovereenkomst en zijn van mening dat aandeelhouder III haar aandelen moet overdragen aan onderneming X voor de nominale waarde (€ 15,-). Aandeelhouder III is echter van mening dat zij recht heeft op de werkelijke waarde van de aandelen. Zij geeft aan dat de bedoeling van partijen was om een afwijkende regeling overeen te komen voor een vertrek als ‘good leaver’.

Oordeel

De rechtbank volgt het standpunt van aandeelhouder III niet en oordeelt dat aandeelhouder III haar aandelen voor de nominale waarde moet overdragen aan onderneming X. De belangrijkste overwegingen van de rechtbank zijn:

  • In artikel 9 van de aandeelhoudersovereenkomst staat dat in alle gevallen de nominale waarde als prijs voor de aandelen geldt. De aandeelhoudersovereenkomst bevat verder geen afwijkende prijsbepalingen. Hieruit volgt dat partijen bij het opstellen van de aandeelhoudersovereenkomst de bedoeling hebben gehad dat ook in een good leave-situatie slechts de nominale waarde moet worden betaald voor de aandelen.
  • De rechtbank erkent dat in veel aandeelhoudersovereenkomsten een gunstigere prijsbepaling geldt bij een vertrek als ‘good leaver’ dan bij een vertrek als ‘bad leaver’. Dit is echter onvoldoende om te concluderen dat partijen een fout hebben gemaakt of zijn vergeten om een afwijkende prijsbepaling voor de good leave-situatie op te nemen.
  • De aandeelhoudersovereenkomst is gesloten tussen zakelijke partijen. De rechtbank neemt daarom aan dat zij op de hoogte zijn van de inhoud van het stuk dat zij ondertekenen.

Lees hier de volledige uitspraak.

Conclusie

Deze uitspraak maakt duidelijk dat het belangrijk is om zorgvuldig te werk te gaan bij het opstellen van een (aandeelhouders)overeenkomst. Met een correcte en volledige vastlegging van de gemaakte afspraken kunnen verrassingen, geschillen en (kostbare) procedures achteraf worden voorkomen. Het is dan ook aan te bevelen dat een aandeelhouder zich goed laat adviseren, zodat hij de overeenkomst die hij ondertekent goed begrijpt.

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over de uittreding (en toetreding) van aandeelhouders? Lees dan deze blog van mijn collega Tim de Vries. Bent u benieuwd wat u nog meer kunt opnemen in een aandeelhoudersovereenkomst? Lees dan deze blog van mijn hand.

Vragen?

Heeft u vragen over uw aandeelhoudersovereenkomst, of wilt u hulp bij het opstellen ervan? Neem dan contact op met Jarno de Graaf, advocaat Ondernemingsrecht.

Nieuwsbrief

Wilt u elke maand een overzicht van updates en blogs in uw mailbox? Klik dan hier om u in te schrijven voor de nieuwsbrief!