We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Onze privacyverklaring:
Hieronder kunt u kiezen voor welke doeleinden u cookies op de website van De Clercq wilt toestaan.
Ja. De vraag of in een concreet geval sprake is van renovatie vergt een beoordeling van de omstandigheden van het geval. De belangrijkste vraag die in dat verband moet worden gesteld is de volgende: is er sprake van een vergroting van het woongenot? Kan deze vraag bevestigend worden beantwoord, dan is waarschijnlijk sprake van renovatie. In de praktijk blijkt het antwoord op deze vraag echter niet altijd even simpel. Zo oordeelde het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch in 2017 dat geen sprake is van renovatie als de keuken, het sanitair en de tegels van de badkamer en het toilet op een reguliere wijze worden vervangen zonder bijzondere toevoegingen. Het woongenot wordt met de vervanging niet vergroot. Er is in dat geval sprake van onderhoud waarbij ‘nieuw voor oud’ plaatsvindt, wat eens in de zoveel jaren nodig is bij gewoon gebruik. Voor de kwalificatie ‘renovatie’ moet echt sprake zijn van een duidelijke vergroting van het woongenot. De vraag of sprake is van renovatie, blijkt dus niet zo eenvoudig te beantwoorden als het op het eerste oog lijkt.
Ja, het is toegestaan om de huur na de renovatie te verhogen. Om dat te kunnen doen, moet wel zijn voldaan aan een aantal cumulatieve voorwaarden:
Ja, zij het niet onvoorwaardelijk. Wanneer de huurders niet akkoord zijn met de huurverhoging als gevolg van de renovatie, kunnen zij binnen drie maanden na de totstandkoming van de renovatiewerkzaamheden de Huurcommissie vragen hierover uitspraak te doen. Stelt de Huurcommissie vast dat de huurverhoging redelijk is, dan zal de huurder de verhoging moeten accepteren.
De huurverhoging mag worden doorgevoerd in al die gevallen waarin sprake is van renovatie (toename van het woongenot). Of voor iedere woning dezelfde huurverhoging kan worden doorgevoerd is afhankelijk van de per woning uitgevoerde renovatiewerkzaamheden en de huurprijsgrens (puntenmaximum) per woning.
De verhuurder ontkomt er dus niet aan om per woning de maximale huurverhoging te berekenen aan de hand van het puntenstelsel. De huurverhoging kan vervolgens op grond van de wet worden doorgevoerd. Er hoeven dus in principe geen aparte afspraken met de individuele huurders te worden gemaakt. Wel zullen de huurders afzonderlijk moeten worden geïnformeerd over de voorgenomen verhoging, afgestemd op hun individuele situatie.
In principe niet. Wanneer de verhuurder niet de intentie heeft de huurovereenkomsten vanwege de renovatie op te zeggen, hoeven na afronding van de renovatiewerkzaamheden ook geen nieuwe huurovereenkomsten te worden gesloten. De oude huurovereenkomsten kunnen gewoon worden voortgezet. Wel is van belang dat aan de huurders, voorafgaand aan de renovatiewerkzaamheden, een renovatievoorstel wordt gedaan, waarin ook de te verwachten huurverhoging is opgenomen.
Aan renovatie zitten veel juridische haken en ogen. Het voorgaande is slechts een greep uit de vragen waarmee een verhuurder bij renovatie wordt geconfronteerd. Het is van belang om de juridische (on)mogelijkheden zo goed mogelijk vooraf in kaart te brengen, om problemen tijdens de renovatie (en achteraf) te voorkomen. Hier geldt dat een goed begin het halve werk is. Wie zorgvuldig is in de voorbereiding, plukt daarvan later de vruchten