Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.

Onze privacyverklaring:

Blogs / 

Effectieve medezeggenschap: Eerst serieus praten dan pas naar de rechter!

Arbeid, Medezeggenschap & Mediation

30 april 2024

Geschreven door

Barbara van Dam

Blog Image

De kantonrechter Utrecht heeft in een recente uitspraak nog eens verwoord waar het bij effectieve medezeggenschap om gaat: onderling vertrouwen.

In deze zaak, die de OR van Rijkswaterstaat Verkeer en Watermanagement bij de kantonrechter Utrecht aanhangig heeft gemaakt, gaat het om de vraag of maandroosters al dan niet instemmingsplichtig zijn. Omdat de OR (nog) niet met de roosters heeft ingestemd heeft de ondernemer om vervangende tostemming verzocht. De kantonrechter heeft zowel de verzoeken van de OR als die van de ondernemer afgewezen. De verzoeken waren prematuur omdat partijen over en weer nog met elkaar in overleg waren over de door de OR geopperde bezwaren tegen de maandroosters en daarmee de instemmingsprocedure nog niet was afgerond.

De kantonrechter begint zijn beschikking al met de opmerking dat hij uit de stellingen van de OR begrijpt dat deze zich genoodzaakt voelt de procedure te voeren omdat hij meent dat de ondernemer de medezeggenschap uitholt. Bij de motivatie van zijn oordeel geeft de kantonrechter vervolgens aan dat hij zich realiseert dat zijn oordeel voor beide partijen teleurstellend zal zijn. Hij wijst erop dat het voeren van een juridische procedure lang niet altijd de oplossing is, zeker in geschillen waarin partijen verder moeten met elkaar. Daarbij benoemt hij nog eens een paar voor goede medezeggenschap belangrijke uitgangspunten:

Om zijn medezeggenschapsrechten uit te kunnen oefenen moet de OR tijdig en volledig worden geïnformeerd;
Dit is een taak die de ondernemer serieus dient te nemen;
De OR zit niet op de stoel van de bestuurder;
Partijen dienen elkaars verantwoordelijkheden te respecteren.
 

De kantonrechter eindigt zijn oordeel met de opmerking dat het hem geraden voorkomt dat partijen constructief met elkaar in gesprek gaan en nieuwe samenwerkingsafspraken maken om het geschonden vertrouwen te herstellen.

Een wijze uitspraak!