We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Onze privacyverklaring:
Hieronder kunt u kiezen voor welke doeleinden u cookies op de website van De Clercq wilt toestaan.
De ondernemer heeft advies gevraagd over een voorgenomen besluit. Je bent als OR-lid betrokken geweest bij het hele adviestraject. Je hebt informatie verzameld, vragen gesteld en overleg gevoerd met de ondernemer. Nu breekt het moment aan om daadwerkelijk het OR-advies op papier te zetten. Maar hoe zorg je ervoor dat dit meer wordt dan alleen een mening?
Een goed onderbouwd OR-advies is belangrijk. Daarmee kun je de belangen van medewerkers behartigen.
Een goed OR-advies:
In deze praktische gids lees je hoe je in vijf heldere stappen een overtuigend OR-advies opstelt met echte impact.
Begin je advies met een heldere beschrijving van het doorlopen proces. Dit toont aan dat je advies zorgvuldig tot stand is gekomen en versterkt je positie.
Belangrijke elementen om te benoemen:
Door transparant te zijn over het voortraject, creëer je een stevige basis voor je inhoudelijke argumenten. Bovendien maakt het duidelijk op welke informatie de OR zich heeft gebaseerd. Dit beschermt je positie als later nieuwe informatie opduikt die tot een ander advies zou hebben geleid.
Een beknopte samenvatting van het besluit voorkomt misverstanden en interpretatieverschillen. Dit is geen verplichting, maar het kan helpen in de communicatie, bijvoorbeeld naar de achterban.
Praktische aanpak:
Voorbeeld:
"De ondernemer wil per 1 juli 2025 afdeling X reorganiseren vanwege dalende inkomsten, noodzakelijke kostenbesparing en efficiëntere werkprocessen. Deze reorganisatie raakt 25 medewerkers, waarvan 10 boventallig worden. Herplaatsingsmogelijkheden zijn beperkt. Het sociaal plan bestaat uit de volgende maatregelen voor werknemers: […]
Door het besluit helder te formuleren, kun je hier in je argumentatie naar terugverwijzen. Neem ook de belangrijkste onderbouwing van de ondernemer mee, vooral die punten waar je later in je advies op wilt reageren.
Bij deze stap formuleer je duidelijk je standpunt als OR, dat je vervolgens onderbouwt met goede argumenten. De overtuigingskracht van je OR-advies staat of valt met deze onderbouwing. Hoe specifieker je argumenten, hoe sterker je positie. Op basis van je argumenten kun je komen tot voorwaarden en/of aanbevelingen.
Structuur
Een mooie structuur voor je onderbouwing is:
Voorbeelden van aandachtspunten voor je onderbouwing:
1. Algemeen
2. Financiële impact
3. Mogelijke alternatieven
4. Risico's en onzekerheden
5. Gevolgen voor medewerkers
6. Bedrijfscultuur en werksfeer
Praktijktip: Onderbouw je argumenten met feitelijke gegevens zoals interne onderzoeken, benchmarks en concrete cijfers. Neem alle argumenten op. Een ondernemer zal een afwijkend besluit dan goed moeten onderbouwen. Recente rechtspraak maakt nog eens duidelijk dat ondernemers concreet moeten aantonen hoe zij alle relevante belangen hebben afgewogen. Gebruik dit in je voordeel.
Een strategisch OR-advies bevat vaak concrete voorwaarden en aanbevelingen. Hiermee vergroot je je invloed en beperk je mogelijke negatieve effecten. Formuleer ze SMART.
Voorwaarden versus aanbevelingen:
Voorbeelden van SMART-voorwaarden:
Wat als de ondernemer voorwaarden afwijst? Als de ondernemer je voorwaarden afwijst, heb je nog een maand om te besluiten welke stappen je wilt ondernemen. De ondernemer mag geen uitvoeringshandelingen verrichten.
Je uiteindelijke advies moet duidelijk zijn. Je hebt verschillende adviesvormen, bijvoorbeeld:
Er is geen algemene regel over welke vorm wanneer het beste is. De keuze hangt af van de specifieke omstandigheden, de verhoudingen met de ondernemer en de achterban en je strategische doelen als OR.
Belangrijke aandachtspunten:
Een effectief OR-advies volgt een duidelijke structuur en is strategisch opgebouwd:
Door deze stappen zorgvuldig te doorlopen, creëer je een OR-advies dat invloed heeft en serieus genomen wordt. En mocht de ondernemer je advies negeren, dan biedt een goed onderbouwd advies een solide basis voor juridische vervolgstappen.
Wil je hulp bij het opstellen van een OR-advies? Ons WOR-team staat graag voor je klaar!
We bieden bijvoorbeeld:
Heb je vragen? Bel of mail dan gerust Jan-Pieter Vos, j.vos@declercq.com, 06-41595504.
Wil je elke maand een overzicht van updates en blogs in jouw mailbox? Klik dan hier om je in te schrijven voor de nieuwsbrief!