Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.

Onze privacyverklaring:

Blogs / 

Meet the team: David Wenniger

Vastgoed & Overheid

2 juli 2024

Geschreven door

David Wenniger

Blog Image
In deze rubriek stellen we elke maand een collega voor uit team Vastgoed & Overheid. Deze maand is het de beurt aan David Wenniger, Advocaat Vastgoed & Overheid. Benieuwd naar zijn verhaal en wat hem drijft? Lees dan snel verder!

Introductie

Kun je jezelf kort voorstellen en iets vertellen over je carrière als advocaat?

In mei van dit jaar ben ik beëdigd als advocaat. Mijn carrière als advocaat is dus net uit de startblokken. Voor mijn beëdiging heb ik bij De Clercq een halfjaar als juridisch medewerker gewerkt, ook bij de sectie Vastgoed en Overheid. Tussen juni 2011 en november 2023 heb ik als jurist bij de KNMG (beroepsorganisatie voor artsen) gewerkt.

Achtergrond en Expertise

Wat zijn je specialisatiegebieden? Waarom zouden cliënten jou moeten inroepen als advocaat? 

Mijn dagelijkse praktijk bestaat uit allerlei geschillen die kunnen ontstaan over vastgoed. Daarbij kan het gaan over koop, huur of bouw van vastgoed, maar ook over omgevingsrechtelijke zaken als bestemmingsplannen en vergunningen. In mijn tijd bij de KNMG heb ik ook ervaring opgedaan met het (algemeen) bestuursrecht, dus procedures tussen burger en overheid.

De Clercq Advocaten Notariaat

Wat onderscheidt De Clercq Advocaten Notariaat van andere advocatenkantoren?

Bij De Clercq nemen we echt de tijd om het verhaal en de situatie van de cliënt te doorgronden. Elk detail willen we graag weten. Dat komt de kwaliteit van onze dienstverlening ten goede.

Advies voor Cliënten

Wat is het belangrijkste advies dat je zou geven aan cliënten die juridische bijstand zoeken?

Laat je tijdig informeren over je rechtspositie. En wees alert op het vastleggen van afspraken en de formulering daarvan in overeenkomsten. Ik vind het mooi werk om een cliënt te helpen om afspraken helder op papier te krijgen. Dat bespaart voor de toekomst veel ellende.

Zijn er specifieke trends of ontwikkelingen binnen jouw specialisatiegebied op dit moment waar cliënten op moeten letten?

Voor verhuurders en huurders van woningen volgen de veranderingen in regelgeving zich in rap tempo op. Zo is op 1 juli 2024 de Wet betaalbare huur van kracht geworden, die een maximum huurprijs introduceert voor woningen in het middensegment van de vrije sector. En ook is op 1 juli 2024 een wet in werking getreden die een einde maakt aan huurovereenkomsten voor bepaalde tijd. Voortaan zijn alle afgesloten huurovereenkomsten dus voor onbepaalde tijd, enkele uitzonderingen daargelaten. Doel van de nieuwe regels is het beschermen van de huurder. De vraag is echter of dit verhuuders niet zodanig afschrikt dat het aanbod aan huurwoningen zal krimpen. De toekomst gaat het uitwijzen.

Wat je steeds meer ziet is dat eigenaren hun onroerend goed splitsen in kleinere woonruimtes. Het gaat bijvoorbeeld om eigenaren van grote woonhuizen, voormalige kantoorpanden of voormalige agrarische bedrijven. Door de panden te splitsen in kleine(re) woningen dragen zij bij aan het woningaanbod, in het segment waarin dat het hardst nodig is. Gemeentelijke regelgeving sluit echter niet altijd goed aan op deze ontwikkeling. Daardoor kan het soms lang duren of zelfs onmogelijk zijn om de splitsing te realiseren. Gelukkig zijn er ook veel gemeentes die deze ontwikkeling stimuleren door bijvoorbeeld de splitsing vergunningvrij te maken.

En tenslotte mag de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024 niet onbenoemd blijven. Regels over milieu, geluidshinder, omgevingsplannen, bouwvoorschriften, het valt nu allemaal onder deze wet.  We leven in Nederland dicht op elkaar, dus goede afspraken over het gebruik van de beperkte ruimte zijn belangrijk. Dat is in een notendop het omgevingsrecht, een rechtsgebied dat continu in ontwikkeling is.

Toekomstvisie

Hoe zie je de toekomst van de juridische sector, met name binnen jouw specialisatiegebied?

Het vastgoed in Nederland en de toedeling daarvan is één van de grote vraagstukken voor de komende jaren. Omdat het zo’n belangrijk thema is, is de regelgeving zoals gezegd erg in ontwikkeling. Het is aan ons als advocaat om relevante wijzigingen te voorzien en cliënten tijdig te attenderen op mogelijke gevolgen.

Persoonlijke Interesses

Wat doe je graag buiten je werk om te ontspannen? Zijn er wellicht boeken, podcasts, of andere bronnen die je recentelijk hebt gelezen of geluisterd naar die je zou aanbevelen?

Mijn ontspanning haal ik onder andere uit sport. Drie keer in de week sta ik op het voetbalveld. En daarnaast ben ik graag bezig met muziek. Ik speel trompet in een fanfareorkest en in een jazzband. En recent was ik voor het eerst bij een concert van het Concertgebouworkest. Werkelijk prachtig, een echte aanrader voor elke muziekliefhebber.

Afsluiting

Heb je nog laatste woorden of adviezen voor onze cliënten of lezers van deze nieuwsbrief?

Bij de sectie Vastgoed en Overheid van De Clercq ben je in solide handen!