We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Onze privacyverklaring:
Hieronder kunt u kiezen voor welke doeleinden u cookies op de website van De Clercq wilt toestaan.
Al sinds 1999 ben ik advocaat. Dat betekent meer dan 25 jaar ervaring. Lange tijd had ik een brede praktijk in vastgoed, ondernemingsrecht, franchiserecht en arbeidsrecht. Met veel cliënten uit meerdere branches. Het zwaartepunt is steeds meer verschoven naar vastgoed, zowel civiel recht als bestuursrecht.
Sinds 1 januari 2024 leid ik de boutique Vastgoed & Overheid bij De Clercq. Dit mooie team met diverse expertises en meerdere advocaten zal de komende jaren verder groeien om aan de toenemende behoeften van cliënten te kunnen blijven voorzien.
Mijn expertise ligt bij vastgoed, maar ondernemingsrecht speelt hier vaak een rol bij, bijvoorbeeld bij samenwerkingen of dreigend faillissement.
In het civiele recht gaat het om koop/verkoop, bouwrecht en aanbesteding, en huur/verhuur. Ook bij samenwerkingen en gemeenschappelijk bezit van vastgoed zijn wij vaak betrokken. Bij zowel kleine als grote kwesties: van advisering, contractering en dealmaking tot aan het oplossen van problemen en conflicten. En uiteraard ook indien nodig in procedures bij rechtbanken en arbitrage.
Op bestuursrecht gaat het dan om bestemmingsplannen, vergunningen (bouwen, gebruiken, afwijkingen/ontheffingen) en om bestuursdwang/handhaving. Kortom, alles waar de overheid bij is betrokken. Zowel aan de kant van eigenaren en initiatiefnemers als aan die van tegenstanders van ontwikkelingen en situaties.
Een praktische benadering met goede analyse en creativiteit leidt vaak tot goede oplossingen. Maar als het niet anders kan, schuwen we natuurlijk ook geen procedure.
Vraag tijdig advies bij dreigende conflicten!
Het op tijd een klein beetje bijsturen van communicatie en handelingen kan grote problemen voorkomen of verminderen. Of de positie aanzienlijk verbeteren, bijvoorbeeld door in het juiste stadium op te schorten of een andere actie of voorwaarde te stellen.
Er is ook vaak sprake van misvattingen. Bijvoorbeeld: zo wordt nog wel eens gedacht dat mondeling nooit een koopovereenkomst, aannemingsovereenkomst of huurovereenkomst tot stand kan komen, maar dat is niet het geval. Een ander voorbeeld: bij onderzoek naar de mogelijkheden binnen een bestemmingsplan wordt vaak te beperkt gekeken, bijvoorbeeld naar slechts één plan of enkele bepalingen. Door deze misvattingen en onjuiste aannames ontstaan veel problemen. Aannames (zonder navragen) zijn een veel voorkomende oorzaak van problemen en geschillen.
Dus ik blijf het zeggen: vraag op tijd advies! Beter te vroeg, dan te laat…
De wereld wordt steeds meer en sneller complex. Ook in het vastgoed. Niet alleen in de markt en praktijk (zoals vraag en aanbod, financiering en technische ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid), maar ook in regelgeving. Kijk alleen maar hoeveel regelgeving in 2024 is veranderd, onder andere de Omgevingswet, diverse wijzigingen op het gebied van huur/verhuur en verdere ontwikkelingen in rechtspraak (bijvoorbeeld aansprakelijkheid bij bouwen).
De spaarzame tijd die ik naast mijn werk heb (mijn werk is ook mijn passie), besteed ik aan mijn gezin, vrienden, sport, en literatuur (specifiek Erasmus en de humanisten hebben mijn interesse, ooit aangestoken tijdens mijn universiteitsjaren in Rotterdam).
En de voormalige boerderij die ik bewoon vraagt ook aandacht; “buiten wonen is buiten werken… ”. In de toekomst zal op die locatie ook een kleine distilleerderij worden gestart (o.a. whisky, en calvados van appels van hoogstambomen). Sinds 2023 ben ik gediplomeerd distillateur. Dus wie weet, komt er nog eens een “De Clercq Whisky”!