We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Onze privacyverklaring:
Hieronder kunt u kiezen voor welke doeleinden u cookies op de website van De Clercq wilt toestaan.
De FG is de interne privacy toezichthouder. Voor sommige organisaties is het aanstellen van een FG verplicht, zoals voor overheidsorganisaties en organisaties die op grote schaal bijzondere persoonsgegevens verwerken. De positie, taken en verantwoordelijkheden die een FG heeft, zijn wettelijk vastgelegd. Wanneer een organisatie niet voldoet aan zijn FG-verplichtingen dan kan dit resulteren in een boete van maximaal €10 miljoen of 2% van de wereldwijde jaaromzet.
In 2023 heeft er op initiatief van de EDPB een grootschalig onderzoek plaatsgevonden naar de rol van de FG in 25 Europese landen. De resultaten hiervan zijn in januari 2024 gepubliceerd. Het onderzoek hield in dat de nationale privacy toezichthouders 61.962 ontvangers (organisaties en FG’s) hebben benaderd met het verzoek om vragenlijsten in te vullen. Uiteindelijk hebben ruim 15.000 organisaties en 2.000 FG’s de vragenlijst ingevuld. De EDPB had interesse in de rol van de FG nu dit volgens haar de ‘key player’ in het ‘data governance systeem’ is. De FG functioneert namelijk als verbindende factor tussen wetgeving en de praktische toepassing daarvan door organisaties.
Uit het onderzoek bleek onder meer dat ongeveer de helft van de FG’s fulltime in deze rol werkzaam is en dat de functie veelal wordt ingevuld vanuit een legal/compliance functie of een managementfunctie. Daarnaast vervult ongeveer 1/3 van de FG’s deze rol voor meerdere organisaties. Qua kennis, beschikken de FG’s vaak over privacy kennis en juridische kennis over het gebied waarin de organisatie werkzaam is, organisatieprocessen en informatiebeveiliging.
Hieronder volgt een (samengevatte) weergave van de aandachtspunten die uit het onderzoek naar voren kwamen:
In het kader van leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker, hieronder een aantal pragmatische tips om met de aandachtspunten uit het (157 pagina’s (incl. bijlage) tellende!) onderzoeksrapport aan de slag te gaan:
Mocht u nog vragen hebben over de invulling van de FG-rol of ondersteuning hierbij nodig hebben, dan kan u contact opnemen met Michelle Wijnant, advocaat IT, Privacy & Cybersecurity.
Wil je elke maand een overzicht van updates en blogs in je mailbox? Klik dan hier om je in te schrijven voor de nieuwsbrief!