Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.

Onze privacyverklaring:

Blogs / 

Staking openbaar vervoer. Heeft u er ook last van?

Arbeid, Medezeggenschap & Mediation

1 mei 2018

Geschreven door

Henriëtte van Baalen

Blog Image
Het hele land heeft meivakantie en toch stond ik vanochtend weer in de file. Herkenbaar? Vakantie betekent minder mensen op de weg. Waar kwamen die extra auto’s dan toch vandaan? De autoradio gaf opheldering: streekvervoer vandaag en morgen plat door staking. “Daar gaan we weer…” hoorde ik mezelf denken, zonder eigenlijk te weten waaróm de buschauffeurs het werk neerlegden. Nieuwsgierig geworden toch maar eens op internet gekeken. Had de kort gedingrechter niet net een uitspraak over de staking gedaan?

Inderdaad: afgelopen donderdag had de kort gedingrechter de staking ‘goedgekeurd’. En dat terwijl de rechter voorzag dat de staking zeker hinder zou veroorzaken voor veel reizigers. Om zijn oordeel te onderbouwen hield de rechter een juridisch verhaal. Kort gezegd komt het erop neer dat de staking zou kunnen bijdragen aan de cao-onderhandelingen en dat de vakbonden het stakingsmiddel niet voortijdig zouden inzetten. Daar had ik overigens zo mijn bedenkingen bij. Een staking zou naar mijn mening alleen als laatste redmiddel moeten worden ingezet, dus als de werkgever niet meer zou willen onderhandelen. Dit was, voor zover ik weet, vandaag niet het geval. Daar komt nog bij dat door de staking niet alleen de werkgevers worden getroffen, maar ook veel onschuldige reizigers. Bovendien waren er meer files, wat ook voor de nodige economische schade zorgt.

Over de achterliggende reden om te staken, zei de rechter niets. Wel stond in het vonnis bij de ‘feiten’ genoemd dat de stakingen gaan over minder werkdruk en het tempo van de loonstijgingen. Een buschauffeur vertelde op NPO Radio 2 dat hij staakte om meer plaspauzes te krijgen. In de concept cao staat – zo vertelde de chauffeur – dat hij naar de wc kan ‘als de dienstregeling het toelaat’. Begrijpelijk dat hij die bepaling niet goed genoeg vond. Want wanneer laat een dienstregeling iets toe, als de werkgever die opstelt?

Ik keek nog even in de uitspraak van de rechter, maar las over dit laatste niets. Wel zouden volgens de rechter de meeste mensen zijn voorbereid op de staking, ook in ons omliggende landen. Oeps, die voorbereiding was er bij mij tot vanochtend niet. En vanavond? Toch maar weer in de file terug naar huis kruipen, maar dan voorbereid: niet te veel drinken op kantoor want in de twee uur reistijd naar huis is er weinig keuze aan sanitaire stop.

Vragen?

Heeft u vragen over dit artikel, neemt u dan contact op met Henriëtte van Baalen, Partner, Advocaat & mediator, Arbeid, Medezeggenschap & Mediation