Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.

Onze privacyverklaring:

Blogs / 

Is uw ontbindende voorwaarde wel (ont)bindend?

Arbeid, Medezeggenschap & Mediation

13 februari 2012

Geschreven door

Per van der Kooi

Menno de Wijs

Blog Image
Een arbeidsovereenkomst dient zekerheid te bieden voor de werknemer. Daarom moet een ontbindende voorwaarde, waardoor de arbeidsovereenkomst zonder tussenkomst van een rechter of het UWV eindigt, zorgvuldig zijn opgesteld.

Te halen informatie uit uitspraak kantonrechter

Dat het lang niet altijd even makkelijk is om een ontbindende voorwaarde op juiste wijze te redigeren, blijkt uit een uitspraak van de kantonrechter Delft d.d. 11 augustus 2011 (LJN BV0431). In deze kwestie was het voor de werkgever belangrijk dat de werknemer een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) zou kunnen overleggen. Na verloop van tijd blijkt dat de werknemer dit niet kan. Hoewel in de arbeidsovereenkomst een ontbindende voorwaarde was opgenomen voor dat geval, eindigt de arbeidsovereenkomst toch niet van rechtswege. De ontbindende voorwaarde luidde: “Onderhavige arbeidsovereenkomst eindigt per direct van rechtswege, dus zonder dat voorafgaande opzegging is vereist, indien: (…) - de werknemer medewerking aan de aanvraag van de VOG onthoudt, onder meer indien de medewerker nalaat de VOG zo spoedig mogelijk  aan te vragen; - de VOG niet binnen de gangbare termijn wordt afgegeven.”Cruciaal – en de punten waarop de clausule niet geldig bleek te zijn – waren de zinsneden “binnen de gangbare termijn” en “zo spoedig mogelijk”. Deze zinsneden waren te vaag en het was daardoor niet objectief (dus niet onafhankelijk van de wil van de werkgever) vast te stellen op welk moment de gebeurtenis waardoor de arbeidsovereenkomst zou zijn ontbonden, zou intreden.

Advies van ons

Wilt u een ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst opnemen? Redigeer de clausule dan zo duidelijk mogelijk en zorg ervoor dat het al dan niet vervuld worden van de ontbindende voorwaarde niet afhankelijk is van uw subjectieve oordeel.

Vragen?

Heeft u vragen over ontbindende voorwaarden, neemt u dan contact op met ons team Arbeid, Medezeggenschap & Mediation.