Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.

Onze privacyverklaring:

Blogs / 

3D-printen van wapens – vervolg

IT, Privacy & Cybersecurity

4 december 2013

Geschreven door

Natascha van Duuren

Blog Image
Een aantal maanden geleden is een artikel van Willem Balfoort gepubliceerd in het NRC over het 3D-printen van wapens. In het artikel werd gewaarschuwd dat het niet ondenkbaar is dat binnen afzienbare tijd kwaadwillende personen eenvoudig en goedkoop thuis wapens kunnen printen, die bovendien niet of moeilijk op te sporen zijn met de meest gebruikte detectiemethoden.

Gevaar

Waar voorgaand scenario een aantal maanden geleden nog ter zijde geschoven kon worden als futuristisch of pessimistisch, lijkt het gevaar zich nu al te verwezenlijken. De Britse politie maakte eind oktober bekend een 3d-printer en geprinte onderdelen van een wapen in beslag te hebben genomen. Voor zover bekend is dit de eerste keer dat criminelen daadwerkelijk bezig zijn met het 3D-printen van wapens. Verontrustend nieuws, vooral gezien het feit dat minder dan een maand geleden bekend werd dat een bedrijf als eerste een metalen wapen gemaakt met een 3d-printer heeft geproduceerd. Het wapen is getest en bleek in staat met succes vijftig kogels af te kunnen vuren.

Wapenbezit

Hoewel men  in de VS al sinds 1791 een grondwettelijk recht op wapenbezit kent (het zogenaamde ‘Second Amendment’), begint de Amerikaanse overheid zich actief te bemoeien met het gevaar van 3D-geprinte wapens. Zo werd afgelopen maandag bekend dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met een verlenging van een wet die 3d-geprinte wapens van plastic verboden maakt. Het gaat om een wet uit 1988, die vuurwapens die ongezien door metaaldetectoren kunnen komen, zoals wapens die helemaal van plastic gemaakt zijn, verbiedt. De wet zou op 9 december verlopen, maar is nu dus met tien jaar verlengd. Twee weken geleden heeft de Amerikaanse stad Philadelphia als eerste stad een officieel verbod op 3D-geprinte pistolen afgekondigd. Hoe Philadelphia het verbod wil handhaven is echter niet duidelijk. Het lijkt op grond van voorgaande gerechtvaardigd te concluderen dat het gevaar van 3D-geprinte wapens steeds minder denkbeeldig wordt. We houden u via deze weg op de hoogte van dit onderwerp.

Vragen?

Heeft u vragen over 3D-printing, neemt u dan contact op met ons team IT, Privacy & Cybersecurity.