Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.

Onze privacyverklaring:

Blogs / 

Nieuw ontslagrecht: welke kosten mogen in mindering worden gebracht op de transitievergoeding?

Arbeid, Medezeggenschap & Mediation

7 juli 2014

Geschreven door

Henriëtte van Baalen

Renate Vink-Dijkstra

Blog Image
Vanaf 1 juli 2015 kan de werkgever een transitievergoeding verschuldigd zijn als de arbeidsovereenkomst eindigt van een werknemer die langer dan twee jaar in dienst was. Als de werkgever kosten heeft gemaakt om de werknemer breder inzetbaar te maken voor de arbeidsmarkt, mag hij die kosten in mindering brengen op de transitievergoeding.

Ditzelfde geldt voor kosten die gericht zijn op het voorkomen van werkloosheid of het bekorten van de werkloosheidsduur. Het is nog niet precies duidelijk welke kosten wel en welke kosten niet mogen worden afgetrokken van de transitievergoeding. Maar langzaam worden de contouren zichtbaar.

Minister Asscher heeft aan de Tweede Kamer een ontwerpbesluit toegezonden waarin verwerkt is welke kosten in mindering mogen worden gebracht. Het gaat bijvoorbeeld om scholingskosten, outplacementkosten, kosten voor een langere opzegtermijn dan nodig is terwijl de werknemer is vrijgesteld van werkzaamheden, kosten voor een niet-werkgerelateerde (talen)cursus, cursus persoonlijke ontwikkeling of managementcursus terwijl de werknemer geen managementfunctie heeft of krijgt bij zijn werkgever.

Voorwaarden om de kosten in mindering te mogen brengen zijn onder meer:

  1. De werkgever heeft de kosten gemaakt.
  2. De kosten betreffen niet het loon van de werknemer.
  3. De kosten staan in redelijke verhouding tot het doel waartoe deze zijn gemaakt.
  4. De werknemer heeft er schriftelijk mee ingestemd dat de kosten in mindering zullen worden gebracht op de transitievergoeding of er ligt een cao-afspraak aan ten grondslag.
  5. De kosten zijn gemaakt in de laatste vijf jaar van het dienstverband, tenzij de werkgever en de werknemer samen een andere termijn hebben afgesproken.

Minister Asscher zal het ontwerpbesluit na de zomer voor advies aan de Raad van State toezenden. We zullen u via onze website op de hoogte houden.

Vragen?

Heeft u vragen over het nieuwe ontslagrecht,  neemt u dan contact op met ons team Arbeid, Medezeggenschap & Mediation.