Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.

Onze privacyverklaring:

Renate Vink-Dijkstra

Renate Vink-Dijkstra

Advocaat & Partner

Arbeid, Medezeggenschap & Mediation

Renate Vink-Dijkstra is een zeer gedreven en enthousiaste advocaat met een groot hart voor arbeid en medezeggenschap. Zij vindt het een voorrecht samen met bestuurders, legal counsels, HR, ondernemingsraden en andere medezeggenschapsgremia te mogen bijdragen aan effectieve medezeggenschap binnen ondernemingen, de overheid, de zorg en het onderwijs.

"Medezeggenschap gaat over meepraten en invloed uitoefenen, samen tot een resultaat komen dat goed is voor de onderneming én de werknemers. Vraagstukken bekijk ik vanuit juridisch, strategisch en praktisch oogpunt, zodat de beste oplossingen kunnen worden gevonden. En als het nodig is? Dan heb ik de juridische haakjes die daarbij kunnen helpen."

Opleiding

Renate doorliep haar rechtenstudie aan de Universiteit Leiden en studeerde in 2008 af met de master Privaatrecht. In de jaren daarna heeft Renate zich gespecialiseerd in het arbeidsrecht, meer in het bijzonder in de medezeggenschap. In dat kader rondde Renate in 2015 met succes de specialisatieopleiding Arbeid, Onderneming en Medezeggenschap af aan de Universiteit van Amsterdam.

Carrière

Sinds 2009 is Renate als advocaat werkzaam in de arbeidsrecht- en medezeggenschapspraktijk. Haar carrière startte zij bij ons kantoor en heeft zij – na een uitstap bij een groot internationaal kantoor – daar verder voortgezet om per 2022 als partner toe te treden tot de maatschap. Daarnaast is Renate als (buiten)promovendus verbonden aan de Universiteit Leiden, waar zij onderzoekt wat ‘the next level’ van medezeggenschap in Nederland zou kunnen zijn rekening houdend met de actuele ontwikkelingen binnen ondernemingen en op de arbeidsmarkt.

De dagelijkse praktijk

Haar passie voor arbeid en medezeggenschap is terug te zien in de dagelijkse praktijk van Renate, waarin zij haar cliënten begeleidt op het gebied van collectief arbeidsrecht en medezeggenschap. Van onderhandelingen over (collectieve) arbeidsvoorwaarden, toepassing van cao’s, begeleiding bij reorganisaties, herstructureringen, fusies en overnames tot de inrichting van een passende medezeggenschapsstructuur, begeleiding van advies- en instemmingstrajecten en het voeren van procedures. Daarnaast deelt Renate graag haar kennis middels publicaties, het geven van trainingen of workshops en wordt zij regelmatig gevraagd als spreker op congressen.

Selected Cases

Begeleiding bij een defusie in de zorg
Wij hebben een ondernemingsraad begeleid bij een complex adviestraject over een defusie, de integratie en evaluatie daarvan.

Advisering grootschalige reorganisatie binnen de overheid
Adviestraject met de ondernemingsraad bij een ingrijpende organisatie brede reorganisatie inclusief de implementatie

Inrichting medezeggenschapstructuur bij IT-concern
Samen met bestuur en medezeggenschapsorganen geadviseerd over een nieuwe medezeggenschapstructuur die aansluit bij het heringerichte concern

Totstandkoming collectieve arbeidsvoorwaarden
Op verzoek van de ondernemingsraad onderhandelt met het bestuur over de collectieve arbeidsvoorwaarden binnen de gehele groep.

Procederen over positie vakbonden bij arbeidsvoorwaarden
De ondernemer heeft ons gevraagd te procederen over instandhouding van de eigen arbeidsvoorwaarden, zonder verplicht overleg met de vakbonden.

Nevenactiviteiten

  • (Buiten)promovendus Universiteit Leiden op het gebied van medezeggenschap
  • Onafhankelijk lid van de Commissie Bevordering Medezeggenschap van de SER
  • Gastdocent Universiteit Leiden op het gebied van medezeggenschap
  • Lid VAAN (Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland
  • Lid VHA (Vereniging Haagse Arbeidsrechtadvocaten)
  • Lid VVA (Vereniging voor Arbeidsrecht)

Publicaties

2023 – “Medezeggenschap: van ‘the beginning’ tot ‘the next level’, O&F 2023/1, p. 32-53” Den Haag: BJU

2020 – “Tijd voor de or om de balans op te maken” OR-net

2020 – “Nood of deugd” OR Magazine

2020 – “Herstructureren in tijden van crisis” Loonzaken

2019 – “Flexibel en betrokken” OR Magazine

Maart 2019 – “Wnra en de or: is vernieuwing medezeggenschap nodig?” OR Magazine

2017 – “Rechten van de OR (deel IV) – Medezeggenschapstructuren”

December 2016 – “Rechten van de OR (deel III) – Overleg, Initiatief- en Informatierecht” Uitgeverij Performa

Mei 2016 – “Rechten van de OR (deel II) – Instemmingsrecht” Uitgeverij Performa

Oktober 2015 – “Rechten van de OR (deel I) – Adviesrecht” Uitgeverij Performa

Oktober 2014 – “Medezeggenschap – Een praktische handleiding” Boom Juridische Uitgevers

Maart 2015 – “Vormgeven van medezeggenschap” Loonzaken

Maart 2014 – “Veilig onder de vleugels van de wet…of toch niet? De rechtspositie van OR-leden” Loonzaken

April 2013 – “Eigenrisicodragerschap en de rol van de OR” Loonzaken

Februari 2012 – “Ondernemingsraad en Scholing” Loonzaken

April 2011 – “OR: de derde partij bij het sociaal plan” Loonzaken

December 2010 – “Vergaande informatieplicht voor de ondernemer” Loonzaken

2010 – “De Cao: last of lust voor de OR?” Loonzaken

November 2008 – “Geld wat stom is, maakt recht wat krom is – De schadevergoeding bij kennelijk onredelijk ontslag” Sociaal Recht

Rechtsgebiedenregister

Renate Vink-Dijkstra heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd:

  • Arbeidsrecht

Houdt zich ook bezig met:

  • Collectief ontslag
  • Medezeggenschap
  • Pensioenen

Deze registratie verplicht haar elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd rechtsgebied.

Blijf up-to-date

De laatste ontwikkelingen

Arbeid, Medezeggenschap & Mediation

Medezeggenschap in concerns: wat is de rol van de ondernemingsraad?

14 februari 2025

De groei van ondernemingen, zowel nationaal en internationaal, leidt in onze praktijk steeds vaker tot vragen over de rol van de medezeggenschap in deze concerns. Soms wordt de medezeggenschap geconfronteerd met besluiten die ergens anders in het concern zijn genomen of ten aanzien waarvan het zelfs onduidelijk is waar in het concern deze zijn genomen. Deze besluiten kunnen dan wel gevolgen hebben voor de onderneming waar ook de ondernemingsraad is ingesteld, maar de vraag is of de ondernemingsraad hier ook een rol in kan spelen. In de rechtspraak zijn hier oplossingen voor ontwikkeld.

Lees meer

Arbeid, Medezeggenschap & Mediation

Hoe sterk is de ontslagbescherming van een klokkenluider?

13 februari 2025

De Hoge Raad heeft op 7 februari 2024 uitspraak gedaan over de bescherming van klokkenluiders. Dit is de eerste keer dat de Hoge Raad zich uitspreekt over de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk). In deze wet is onder andere geregeld dat een klokkenluider niet mag worden ontslagen vanwege zijn melding. Maar hoe ver reikt die bescherming?

Lees meer

Arbeid, Medezeggenschap & Mediation

Uitspraak werknemer of zelfstandige: een samenwerking van ruim 2,5 jaar

6 februari 2025

In een recent gepubliceerde uitspraak van de Rechtbank Rotterdam lag de vraag voor of tussen een groothandel in groenten en fruit en een salesmanager sprake was van een arbeidsovereenkomst of een overeenkomst van opdracht.
Lees meer