We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Onze privacyverklaring:
Hieronder kunt u kiezen voor welke doeleinden u cookies op de website van De Clercq wilt toestaan.
In zijn presentatie is mr. Balfoort vooral ingegaan op de juridische aspecten die verband houden met het intellectuele eigendomsrecht (IE-recht) en het (product)aansprakelijkheidsrecht. Klik hier voor de slides.
Door de opkomst van 3D-printing is het zeer eenvoudig geworden om op basis van een computerbestand een driedimensionaal object te produceren. Dit betekent tevens dat het eenvoudiger is dan ooit om inbreuk te maken op Intellectuele Eigendomsrechten (IE-rechten), waaronder het auteursrecht, modellenrecht, octrooirecht en het merkenrecht. De opkomst van 3D-printing brengt dan ook veel nieuwe juridische vragen met zich mee, en niet alleen op het gebied van IE. Zo kunnen met een 3D-printer op eenvoudige wijze ‘ongewenste objecten’ zoals vuur- en steekwapens of onveilige medicijnen en drugs worden geproduceerd. Dit kan een reëel gevaar voor de volksgezondheid en openbare orde betekenen. Ook is het de vraag hoe het zit met de productaansprakelijkheid van 3D-geprinte objecten: wie is aansprakelijk als een 3D-geprint object niet goed functioneert en schade veroorzaakt?
De IE/IT-recht advocaten van de Clercq hebben een unieke expertise op het gebied van 3D-printing.
Voor vragen over 3D-printing, kunt u contact opnemen met Natascha van Duuren (advocaat IT/Privacy/Cybersecurity), gespecialiseerd in juridische vraagstukken rondom 3D-printing.