We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Onze privacyverklaring:
Hieronder kunt u kiezen voor welke doeleinden u cookies op de website van De Clercq wilt toestaan.
Helemaal niets contractueel vastleggen is vanuit juridisch oogpunt niet aan te raden. Overigens is dit ook niet wat de opstellers van het Agile Manifesto voor ogen hadden. Het Manifesto vermeldt immers bij de vier uitgangspunten: “Hoewel wij waardering hebben voor al hetgeen aan de rechterkant staat vermeld, hechten wij méér waarde aan wat aan de linkerzijde wordt genoemd.” Het opstellen van documentatie en het maken van (schriftelijke) afspraken vormt dus wel degelijk een onderdeel van de Agilemethodiek. Dit blijkt overigens ook uit de praktijk, waarbij afspraken en requirements in onder meer de Product Backlog, epics, user stories en de Definition of Done worden vastgelegd.
De vraag is dus: waar ligt de grens tussen teveel vastleggen (en dus terugkeer naar de oude waterval denkwijze) en te weinig vastleggen (met grote onzekerheid als gevolg)?
Ik zal puntsgewijs enkele belangrijke aandachtspunten in een Agile-contract bespreken:
Naast de hierboven genoemde punten, zijn uiteraard nog vele andere aandachtspunten te benoemen. Uiteindelijk moet bij het opstellen van een Agile-contract niet uit het oog verloren worden dat de relatie tussen opdrachtgever en leverancier in de eerste plaats beheerst wordt door wederzijds vertrouwen. De nadruk zou dan ook moeten liggen op bepalingen die een goede samenwerking stimuleren, niet juridiseren. Desondanks is het van belang dat aan een goede samenwerking een goede overeenkomst ten grondslag ligt. Immers, uiteindelijk vormt flexibiliteit voor beide partijen een voordeel, maar onzekerheid voor beide partijen een risico…
Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel, kunt u contact opnemen met Natascha van Duuren (partner & advocaat IT/Privacy/Cybersecurity).