We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Onze privacyverklaring:
Hieronder kunt u kiezen voor welke doeleinden u cookies op de website van De Clercq wilt toestaan.
De accountant die een negatieve verklaring afgeeft over de jaarrekening is wettelijk verplicht deze zelf onverwijld met de ondernemingsraad van de organisatie te delen. Hoe dat zit? We leggen het uit.
Op grond van de wet is de algemene vergadering van een onderneming is bevoegd om aan de accountant opdracht te geven de jaarrekening te onderzoeken. Indien de algemene vergadering deze opdracht niet verstrekt, is de Raad van Commissarissen bevoegd of – in het uiterste geval – het bestuur zelf.
Het is aan de accountant te onderzoeken of de jaarrekening het vereiste inzicht geeft. Hij controleert daarbij of (i) de jaarrekening aan de wettelijke voorschriften voldoet, (ii) het bestuursverslag correct is opgesteld en of dit met de jaarrekening verenigbaar is, (iii) of het bestuursverslag gezien het onderzoek materiele onjuistheden bevat en of de jaarrekening volledig is.
De accountant legt zijn bevindingen neer in een accountantsverklaring. Een van de onderdelen die deze verklaring ten minste dient te bevatten, is een verklaring betreffende materiële onzekerheden die verband houden met gebeurtenissen of omstandigheden die gerede twijfel kunnen doen rijzen of de rechtspersoon zijn werkzaamheden kan voortzetten.
Indien de accountant hierover een negatieve verklaring afgeeft, is hij verplicht deze zelf onverwijld door te sturen aan de ondernemingsraad van de betreffende organisatie. Deze wettelijke verplichting rust dus niet op de organisatie, maar op de accountant.
De gedachte hierachter is dat hoewel ondernemers verplicht zijn financiële gegevens te delen met de ondernemingsraad, dit in de praktijk toch niet of onvoldoende gebeurt. Om te voorkomen dat het voor de ondernemingsraad pas duidelijk wordt hoe slecht de financiële situatie van de organisatie is, dient de accountant een afschrift van de betreffende verklaring rechtstreeks aan de ondernemingsraad te sturen. Op die manier wordt gestimuleerd dat bestuurder en ondernemingsraad tijdig met elkaar de financiële situatie bespreken. Hoe eerder de ondernemingsraad geïnformeerd wordt, hoe sneller hij ook een bijdrage kan leveren aan het voorkomen van een faillissement.