We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Onze privacyverklaring:
Hieronder kunt u kiezen voor welke doeleinden u cookies op de website van De Clercq wilt toestaan.
Er zijn verschillende vormen van pensioenovereenkomsten denkbaar. Belangrijk is dat onder het nieuwe pensioenstelsel uitkeringsovereenkomsten niet meer zijn toegestaan. Een uitkeringsovereenkomst is een pensioenovereenkomst waarin afspraken zijn gemaakt over de uitkering, zoals een eindloonregeling of een middelloonregeling. Met ingang van het nieuwe systeem is de hoogte van de uitkering afhankelijk van hoe de ingelegde premiegelden renderen en wat de rentestand is op het moment dat het pensioen moet worden aangekocht. Dit worden beschikbare premieregelingen genoemd.
De wetgever heeft in de wet verschillende vormen van deze beschikbare premieregelingen opgenomen:
Deze regeling kenmerkt zich door het collectief beleggen van de premie en het feit dat binnen deze regeling uitsluitend variabele uitkeringen mogelijk zijn. De premie wordt aangewend voor de opbouw van persoonlijk pensioenvermogen dat bestemd is voor pensioenuitkeringen. Op basis van vooraf vast te stellen toedelingsregels, passend bij de risicohouding, bepaalt de pensioenuitvoerder hoe het rendement wordt verdeeld. Daarnaast wordt in deze premieovereenkomst een solidariteitsreserve aangehouden. Dit is een collectieve vermogensreserve waarmee financiële mee- of tegenvallers collectief kunnen worden gedeeld. Onverwachte inflatie kan bijvoorbeeld door de solidariteitsreserve worden opgevangen en gebruikt worden als ‘schokdemper’.
Binnen de flexibele premieovereenkomst bestaat er meer keuzevrijheid voor de deelnemers. Er wordt individueel belegd met de mogelijkheid dat de deelnemer zelf een beleggingsprofiel zou kunnen kiezen. Daarnaast kan de deelnemer kiezen uit een vastgestelde of variabele uitkering:
Financiële mee- of tegenvallers worden direct verwerkt in de persoonlijke pensioenvermogens. De demping van het risico vindt plaats via leeftijdsafhankelijke beleggingen. Daarnaast kan risicodemping plaatsvinden via de risicodelingsreserve. Dit is in beginsel een optioneel onderdeel, maar voor verplichtgestelde bedrijfstakpensioenfondsen is de risicodelingsreserve voor de onder de verplichtstelling vallende basispensioenregeling een verplicht onderdeel van de flexibele regeling.
Deze regeling kan uitsluitend worden uitgevoerd door een verzekeraar of een premiepensioeninstelling. De premie wordt belegd en vormt samen met de rendementen het pensioenkapitaal. Een belangrijke eigenschap van de premie-uitkeringsovereenkomst is dat de deelnemer kan verzoeken om (een deel van) het opgebouwde pensioenvermogen aan te wenden voor de aankoop van een gegarandeerde vaste nominale pensioenuitkering vanaf de pensioendatum. Dit verzoek kan de deelnemer doen in de laatste vijftien jaar voor het bereiken van de AOW-leeftijd. De deelnemer kan deze uitkering inkopen op basis van het tot dan toe opgebouwde pensioenvermogen, maar ook met aanwending van alleen toekomstige premies. De premie en/of het opgebouwde pensioenvermogen kan direct worden gebruikt om die aanspraak op een periodieke uitkering in te kopen. Het verschil met de voorgaande regelingen is dat er in deze variant geen mogelijkheden zijn voor het delen van de risico’s. Het is niet mogelijk om een risicodelings- of solidariteitsreserve in te richten.