We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Onze privacyverklaring:
Hieronder kunt u kiezen voor welke doeleinden u cookies op de website van De Clercq wilt toestaan.
Per februari 2018 heeft Deliveroo besloten om de arbeidsovereenkomsten van de koeriers niet meer te verlengen. Bezorgers konden alleen nog in dienst treden middels een overeenkomst van opdracht, een zogenoemde ‘partnerovereenkomst’. De vraag was of die partnerovereenkomst niet feitelijk een arbeidsovereenkomst was. De enige manier om dat na te gaan is om de wettelijke voorwaarden van een arbeidsovereenkomst naast de partnerovereenkomst én de feitelijke uitvoering daarvan te leggen. De kantonrechter kwam tot het volgende oordeel:
Over dit oordeel van de kantonrechter kunnen we flink discussiëren. Zo ook over de eerdere ‘Deliveroo-zaak’ waarover een kantonrechter van dezelfde rechtbank anders oordeelde. Het hangt elke keer weer af van de omstandigheden van het geval en de argumenten die worden aangedragen wie het recht aan zijn zijde krijgt. We herhalen het nog maar eens; is een rechtsvorm tussen de opdrachtovereenkomst en arbeidsovereenkomst niet een uitkomst?
Heeft u vragen over dit artikel, neemt u dan contact op met ons team Arbeidsrecht, Medezeggenschap & mediation