We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Onze privacyverklaring:
Hieronder kunt u kiezen voor welke doeleinden u cookies op de website van De Clercq wilt toestaan.
"Het lijkt er wel heel erg op dat Deliveroo het arbeidsrecht in Nederland wil ontwijken", zo stelt Van Win. "Eerst was er een gewone arbeidsovereenkomst. Vervolgens wordt dat een overeenkomst van opdracht. Maar dat kan uitsluitend als je die keuze zelf kunt maken en geldt overigens met name voor mensen waarvan de krapte op de arbeidsmarkt hoog is, zoals hoogopgeleide ICT'ers.
Deliveroo zal als verweer zeggen, dat het voor de werknemers een keuze is, maar dat is duidelijk niet het geval. Daarnaast hebben zij voor een constructie gekozen waarbij de bezorgers vrij zijn om te gaan en staan waar zij willen, dus is er eigenlijk helemaal geen gezagsverhouding. Maar in de overeenkomst van opdracht staat wel een aantal duidelijke instructies waar de bezorgers aan moeten voldoen. Ik verwacht dat de rechter hier doorheen zal prikken.
Momenteel zijn er in Nederland 1,4 miljoen ZZP'ers, het is dan ook een kritische discussie. Waarschijnlijk zullen er binnen het huidige kabinet wel maatregelen worden genomen waardoor dit soort schijnconstructies in de toekomst niet meer mogelijk zijn.
Wilt u het hele gesprek bij BNR Nieuwsradio horen? Klik dan hier.
Heeft u vragen over dit artikel, neemt u dan contact op met Ernst van Win, Advocaat, Partner Arbeid, Medezeggenschap & Mediation.