We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Onze privacyverklaring:
Hieronder kunt u kiezen voor welke doeleinden u cookies op de website van De Clercq wilt toestaan.
De Nederlandse Uitgeversbond was het hier echter niet mee eens en uit een arrest van het Europese Hof volgt nu dat de verkoop van tweedehands e-books inderdaad niet is toegestaan.
De Nederlandse Uitgeversbond heeft in 2014 een kort geding gevoerd tegen Tom Kabinet Uitgeverij, waar zij in het ongelijk werd gesteld. Dit oordeel werd in hoger beroep (grotendeels) in stand gelaten. Hierop besloot de Nederlandse Uitgeversbond in 2017 een bodemprocedure te starten om alsnog een verbod te verkrijgen op de verkoop van ‘tweedehands’ e-books op een virtuele marktplaats (wegens strijd met het auteursrecht). De rechtbank Den Haag schorste echter de zaak en legde een prejudiciële vraag aan het Europees Hof voor om duidelijkheid te krijgen over de juiste uitleg van de Europese regelgeving.
Het Europees Hof antwoordde hierop (impliciet) dat het verkopen van e-books op de wijze zoals Tom Kabinet Uitgeverij dat deed niet is toegestaan. Het probleem ligt vooral in het feit dat niet door de Uitgeverij gegarandeerd kon worden dat de gebruikers van het platform slechts toegang hadden tot één exemplaar. Hierdoor moet worden aangenomen dat een aanzienlijk aantal personen tegelijkertijd of achtereenvolgens via dit platform toegang krijgen tot hetzelfde werk. Een dergelijke handelswijze kan door het Europese Hof niet door de beugel en hier heeft het Hof dan ook een stokje voor gestoken.
De verkoop van tweedehands e-books op een virtuele marktplaats is aldus niet toegestaan. De conclusie moet hiermee zijn dat dit dus ook geldt voor doorverkoop van digitale muziek en films, ook al is deze legaal aangeschaft.
Door Teun Pouw.
Heeft u vragen over deze blog, neemt u dan contact op met Annemarie van Egmond.