Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.

Onze privacyverklaring:

Blogs / 

Faciliteiten voor de OR: zo maak je het lidmaatschap aantrekkelijker

Arbeid, Medezeggenschap & Mediation

21 maart 2025

Geschreven door

Thomas Catersels

Barbara van Dam

Blog Image

Veel ondernemingsraden (OR) kampen met vacatures. Vaak stellen te weinig medewerkers zich kandidaat bij de verkiezingen, of OR-leden verlaten tussentijds hun functie om uiteenlopende redenen. Goede faciliteiten kunnen bijdragen aan het enthousiasmeren van medewerkers voor het OR-lidmaatschap en hen helpen betrokken te blijven. In dit blog zetten we enkele belangrijke faciliteiten op een rij ter inspiratie.

Bescherming tegen benadeling (art. 21 WOR)

Een essentieel uitgangspunt van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) is dat de ondernemer ervoor moet zorgen dat een (potentieel) OR-lid niet wordt benadeeld (lees ook ons blog: ‘Als ik in de OR zit kan ik niet ontslagen worden! Of toch wel?’). Dit ‘benadelingsverbod’ wordt ruim geïnterpreteerd. Een OR-lid mag bijvoorbeeld niet vanwege het OR-werk:

  • worden ontslagen;
  • een negatieve beoordeling krijgen;
  • worden gekort op winstdeling of gratificatie;
  • belemmerd worden in zijn carrièrekansen.

Het benadelingsverbod kan ook betekenen dat OR-leden gecompenseerd moeten worden als zij door hun OR-werk geen onregelmatige diensten kunnen draaien en daardoor hun onregelmatigheidstoeslag (ORT) mislopen. Een voorbeeld hiervan is de Penitentiaire Inrichting Middelburg, waar een personeelsreglement bepaalde dat OR-leden die werden vrijgesteld voor medezeggenschaps- of vakbondswerkzaamheden een compensatietoeslag (MZ/VB) ontvingen. De kantonrechter Middelburg oordeelde dat deze toeslag als compensatie moest worden beschouwd, zodat OR-leden niet in inkomen achteruitgingen door hun OR-werk.

Tip! Maak over het voorkomen van benadeling afspraken met de bestuurder en leg deze eventueel vast in een convenant in de zin van art. 32 WOR.

Voorzieningen voor de vervulling van de taak (art. 17 lid 1 WOR)

De OR en zijn commissies moeten gebruik kunnen maken van voorzieningen die redelijkerwijs nodig zijn voor hun taken. Denk hierbij aan een vergaderruimte, internet en andere benodigde faciliteiten zoals wellicht een ambtelijk secretaris.

Let op! De ondernemer is niet verplicht een ambtelijk secretaris voor de OR aan te stellen.

Vergadertijd (art. 17 leden 2 en 3 WOR)

Vergaderingen van de OR en zijn commissies vinden bij voorkeur plaats tijdens werktijd. OR-leden behouden hierbij hun aanspraak op loon. Dit geldt ook voor voorbereidingstijd en noodzakelijke reistijd.

Uren voor beraad en overleg (art. 18 WOR)

Naast vergadertijd hebben OR-leden en commissieleden recht op een aantal uren waarin zij:

  • onderling beraad kunnen voeren;
  • overleg kunnen plegen met anderen binnen of buiten de onderneming (zoals achterbanoverleg);
  • kennis kunnen nemen van de arbeidsomstandigheden binnen de organisatie.

Let op! De OR en de ondernemer stellen jaarlijks samen het aantal uren vast. Ook geldt een wettelijk minimum van 60 uur per lid per jaar (art. 18 lid 3 WOR).

Tijd voor scholing (art. 18 leden 2 en 3 WOR)

De ondernemer is verplicht OR-leden en commissieleden de kans te geven om scholing te volgen van voldoende kwaliteit.

Let op! Het aantal uren en dagen wordt in overleg tussen OR en ondernemer vastgesteld. Hierbij geldt een wettelijk minimum van:

  • 60 uur per jaar;
  • 8 scholingsdagen per jaar voor OR-leden die tevens commissielid zijn;
  • 5 scholingsdagen per jaar voor OR-leden zonder commissie-rol;
  • 3 scholingsdagen per jaar voor commissieleden die geen OR-lid zijn.

Kosten (art. 22 WOR)

De kosten die redelijkerwijs nodig zijn voor het functioneren van de OR en zijn commissies komen ten laste van de ondernemer. Dit geldt ook voor kosten van deskundige adviezen en juridische procedures, mits de ondernemer vooraf op de hoogte is gesteld.

Let op! Als een budget is afgesproken, is de ondernemer niet verplicht extra kosten bij overschrijding te vergoeden.

Hoe regel je deze faciliteiten?

De faciliteiten voor de OR en zijn commissies kunnen worden vastgelegd in een aparte faciliteitenregeling. Wij adviseren om deze regeling jaarlijks te evalueren om te waarborgen dat deze up-to-date blijft. De regeling kan ook onderdeel zijn van een convenant in de zin van art. 32 WOR.

Tip! Wij helpen u graag bij het opstellen van een faciliteitenregeling!

Vragen?

Heeft u vragen over de faciliteiten van de OR? Neem dan contact op met: Barbara van Dam-Keuken, juridisch medewerker Arbeid & Medezeggenschap en Thomas Catersels, advocaat Arbeid en Medezeggenschap.

Nieuwsbrief

Wilt u elke maand een overzicht van updates en blogs in uw mailbox? Klik dan hier om u in te schrijven voor de nieuwsbrief!