Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.

Onze privacyverklaring:

Blogs / 

Medezeggenschap in concerns: wat is de rol van de ondernemingsraad?

Arbeid, Medezeggenschap & Mediation

14 februari 2025

Geschreven door

Eveline Bakker

Blog Image

De groei van ondernemingen, zowel nationaal en internationaal, leidt in onze praktijk steeds vaker tot vragen over de rol van de medezeggenschap in deze concerns. Soms wordt de medezeggenschap geconfronteerd met besluiten die ergens anders in het concern zijn genomen of ten aanzien waarvan het zelfs onduidelijk is waar in het concern deze zijn genomen. Deze besluiten kunnen dan wel gevolgen hebben voor de onderneming waar ook de ondernemingsraad is ingesteld, maar de vraag is of de ondernemingsraad hier ook een rol in kan spelen. In de rechtspraak zijn hier oplossingen voor ontwikkeld.

Toerekening

Het gaat bij toerekening altijd om een besluit van een ander dan de eigen ondernemer. De moedervennootschap neemt bijvoorbeeld een besluit dat directe gevolgen heeft voor de dochtervennootschap. Het is mogelijk dat dit besluit ook kan worden toegerekend aan de dochtervennootschap. Dit heeft tot gevolg dat op het niveau van de dochtervennootschap (bijvoorbeeld) advies dient te worden gevraagd aan de ondernemingsraad. Voor toerekening is vereist dat het bestuur van de dochtervennootschap betrokken is bij de besluitvorming op concernniveau door de moedervennootschap of dat de dochtervennootschap deze besluitvorming steunt. Het besluit van de moedervennootschap zelf is niet adviesplichtig. Er is geen sprake van toerekening van een besluit van de moedervennootschap aan de dochtervennootschap als het besluit niet rechtstreeks ingrijpt in de onderneming van de dochtervennootschap en/of daar geen sociale gevolgen optreden.

Medeondernemerschap

Een andere vorm is medeondernemerschap. Ook hier betreft het een voorgenomen besluit van de moedervennootschap dat rechtstreeks ingrijpt in de onderneming van de dochtervennootschap. Het verschil met toerekening is dat de moedervennootschap als medeondernemer kan worden aangemerkt zodat de moedervennootschap in gelijke mate verantwoordelijk is voor zorgvuldige besluitvorming.

Voor medeondernemerschap gelden twee voorwaarden:

  1. Er is sprake van rechtstreeks ingrijpen in de onderneming
  2. De moedervennootschap heeft de mogelijkheid stelselmatig invloed uit te oefenen op de besluitvorming van de dochtervennootschap.

Er zal geen sprake zijn van medeondernemerschap indien het gaat om een voorgenomen besluit van de moedervennootschap over een onderwerp dat buiten de bevoegdheden van de ondernemer van de dochtervennootschap valt.

Vragen?

Ondernemingsraden zullen dus alert moeten zijn op de gehele besluitvorming binnen een concern en moeten nagaan waar een besluit is genomen om te bezien of er voor hen een rol is weggelegd. Is dit besluit ergens anders genomen dan bij de eigen ondernemer maar grijpt het wel in bij de eigen onderneming, wellicht is sprake van toerekening of medeondernemerschap. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met Eveline Bakker.