We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Onze privacyverklaring:
Hieronder kunt u kiezen voor welke doeleinden u cookies op de website van De Clercq wilt toestaan.
Organisaties met een ideële of maatschappelijke missie kiezen vaak voor een stichting als rechtsvorm. De stichting kent echter beperkingen, bijvoorbeeld ten aanzien van winstuitkeringen. Bij de besloten vennootschap is winstuitkering wel mogelijk, maar soms past de maatschappelijke missie van de organisatie niet bij het commerciële karakter van een B.V. Het kabinet werkt aan een tussenvorm: de maatschappelijke B.V.
Veel EU-landen kennen inmiddels een rechtsvorm voor maatschappelijke of sociale ondernemingen. Nederland loopt wat dat betreft enigszins achter. De Universiteit Utrecht, KPMG en Nyenrode hebben onderzocht hoe de maatschappelijke onderneming een plaats in het Nederlands recht kan krijgen. Naar aanleiding daarvan bereidt de staatssecretaris een wetsvoorstel voor. Eerste vraag is natuurlijk wanneer een organisatie zich een maatschappelijke onderneming mag noemen. De definitie die nu wordt gehanteerd omschrijft maatschappelijke ondernemingen als ondernemingen die:
Dergelijke organisaties zullen de rechtsvorm ‘maatschappelijke B.V.’ krijgen, afgekort BVm. De nieuwe wet zal ten aanzien van de BVm:
Een gedeelte van de winst van de BVm zal aan het maatschappelijk doel worden besteed. Maatschappelijk ondernemers kunnen bij de overheid terecht voor begeleiding bij vragen over de wet- en regelgeving. Hiermee wil de overheid maatschappelijk ondernemen stimuleren. Andere voordelen die worden genoemd:
De staatssecretaris streeft ernaar om eind dit jaar een voorontwerp van de wet te publiceren.
Heeft u vragen? Neem contact op met Tim de Vries, advocaat ondernemingsrecht.