Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.

Onze privacyverklaring:

Blogs / 

NIS2 blogreeks / Deel 1: Wat is de NIS2?

IT, Privacy & Cybersecurity

16 november 2023

Geschreven door

Natascha van Duuren

Blog Image
Op 18 oktober 2024 is de NIS2 van toepassing. In deze blogreeks zullen wij verschillende onderdelen uit de NIS2 behandelen. In dit eerste deel zullen wij ingaan op de vraag: Wat is de NIS2 en op wie is de NIS2 van toepassing?

Wat is NIS2 ?

Wat is de NIS2? De NIS2 is de opvolger van  NIS1 richtlijn, de Directive (EU) 2016/1148 concerning security of network and information systems. Deze richtijn stelt security eisen aan organisaties die behoren tot de vitale infrastructuur. In Nederland is deze Europese richtlijn geïmplementeerd in de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni).

Op wie is de NIS2 van toepassing?

De NIS2 is van toepassing op zogenaamde “zeer kritieke sectoren”, zoals vervoer en gezondheidszorg. Onder “zeer kritieke sectoren” vallen ook “ digitale infrastructuur” en beheer van ICT-diensten (B2B). Onder digitale infrastructuur vallen bijvoorbeeld aan aanbieders van cloudcomputingdiensten.

Er is een algemene uitzondering voor micro en kleine ondernemingen. Een kleine onderneming is een onderneming waar minder dan 50 personen werkzaam zijn en waarvan de jaaromzet of het jaarlijks balanstotaal 10 miljoen EUR niet overschrijdt.

Let op: sommige micro en kleine ondernemingen vallen echter wél onder NIS2, bijvoorbeeld aanbieders van vertrouwensdiensten, registers voor topleveldomeinnamen en andere entiteiten die ondanks hun geringe omvang toch een kritieke functie hebben.

Wat betekent NIS2?

De NIS2 resulteert in breder toepassingsbereik, meer verplichtingen en een steviger toezicht dan de NIS1. Reden: voortschrijdende digitalisering en toename cyberdreigingen (o.a. exponentiële groei van het aantal ransomware aanvallen).

In een volgende blog zullen wij nader ingaan op de verplichtingen die voortvloeien uit de NIS2.

Contact

De Clercq verzorgt samen met Secura NIS2 Boardroomtrainingen. Wilt u meer informatie over deze trainingen, neem dan contact op met Natascha van Duuren.

Volgende blogreeks

Lees hier deel 2 en 3 uit de blogreeks: