Op grond van de nieuw wet is onder meer i) de informatieplicht van de werkgever uitgebreid, ii) de werkgever verplicht om scholing kosteloos aan te bieden en iii) het inroepen van een overeengekomen nevenactiviteitenbeding beperkt.
De volgende informatie moet schriftelijk aan de werknemer worden verstrekt in (of bij) arbeidsovereenkomsten die vanaf 1 augustus 2022 worden gesloten:
Als hoofdregel geldt voortaan dat geen studiekostenbeding mag worden overeengekomen voor scholing die op grond van de wet of CAO verplicht moet worden verstrekt. Het gaat hierbij niet om de verplichting van een werknemer om bepaalde opleidingen te volgen, voor het verkrijgen, behouden of vernieuwen van een beroepskwalificatie (zoals artsen). Daarnaast moet de werknemer in dat geval in de gelegenheid worden gesteld de scholing tijdens werktijd te kunnen volgen (voor zover ‘redelijkerwijs’ mogelijk).
Bij het inroepen van een overeengekomen nevenactiviteitenbeding mag een werkgever een werknemer alleen aan dit beding houden als de werkgever hiervoor een ‘objectieve rechtvaardigingsgrond’ heeft. Te denken valt aan gezondheid en veiligheid, de bescherming van vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie of het vermijden van belangenconflicten.
Meer weten over deze genoemde wijzigingen of behoefte om de arbeidsovereenkomst conform de recente wetswijzigingen te laten aanpassen? Neem contact op met Jaouad Seghrouchni, advocaat Arbeidsrecht, Medezeggenschap en Pensioen.