Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.

Onze privacyverklaring:

Blogs / 

Uitspraak werknemer of zelfstandige: een samenwerking van ruim 2,5 jaar

Arbeid, Medezeggenschap & Mediation

6 februari 2025

Geschreven door

Jaouad Seghrouchni

Blog Image
In een recent gepubliceerde uitspraak van de Rechtbank Rotterdam lag de vraag voor of tussen een groothandel in groenten en fruit en een salesmanager sprake was van een arbeidsovereenkomst of een overeenkomst van opdracht.

Achtergrond

Partijen hadden een samenwerking van ruim 2,5 jaar, en hadden in die periode meerdere ‘consulting agreements’ gesloten. Na een geschil besloot de groothandel de overeenkomst op te zeggen. Interessant feit: de groothandel heeft vervolgens ook een ontslag op staande voet gegeven, voor het geval sprake zou zijn van een arbeidsovereenkomst. De salesmanager laat het er niet bij liggen en start een procedure waarin hij stelt dat partijen een arbeidsovereenkomst hadden gesloten. Spoiler alert: volgens de Rechtbank Rotterdam is van een arbeidsovereenkomst geen sprake.

Beoordeling

De rechter beoordeelt of de ‘consulting agreement’ tussen partijen moet worden gekwalificeerd als arbeidsovereenkomst of als overeenkomst van opdracht. Voor de vraag of sprake is van een arbeidsovereenkomst moet worden vastgesteld welke rechten en verplichtingen partijen zijn overeengekomen. Vervolgens dient te worden bekeken of deze rechten en verplichtingen voldoen aan de wettelijke omschrijving van een arbeidsovereenkomst. Hiervoor zijn alle omstandigheden, in onderling verband bezien, van belang. De rechter kijkt hierbij met name naar de negen gezichtspunten die de Hoge Raad heeft genoemd in het Deliveroo-arrest.

Omstandigheden

Volgens de rechter wijzen de volgende omstandigheden van de arbeidsrelatie op een arbeidsovereenkomst:

  • Het werk dat de salesmanager deed, paste binnen de organisatie van de groothandel.
  • De salesmanager beschikte over een e-mailadres en een telefoon en laptop van de groothandel.
  • De salesmanager kon zich niet laten vervangen en heeft dit ook nooit gedaan.

Ook zijn er volgens de rechter omstandigheden van de arbeidsrelatie die wijzen op een overeenkomst van opdracht:

  • De salesmanager beschikte over expertise op het gebied van sales in de agrarische sector.
  • De overeenkomsten hadden een beperkte duur (een jaar per overeenkomst). Opvallend is dat de rechtbank de totale duur van de samenwerking van 2,5 jaar hierin niet betrekt.
  • De salesmanager kon zelf bepalen hoeveel tijd hij nodig had voor het vervullen van zijn taken.
  • Er waren geen collega’s in loondienst die hetzelfde werk uitvoerden.
  • De salesmanager was niet gebonden aan regelingen van de groothandel en nam geen deel aan bedrijfstrainingen of functioneringsgesprekken.
  • De salesmanager wilde zelf werken op basis van een overeenkomst van opdracht, heeft zelf de overeenkomst opgesteld en was ook in de tijd voor en na zijn opdracht bij de groothandel werkzaam als zzp’er.
  • De salesmanager factureerde twee keer per maand aan de groothandel en droeg zelf verschuldigde belasting af over de vergoeding die hij ontving.
  • De vergoeding die de salesmanager ontving was twee keer zo hoog als de vergoeding die hij in deze functie als werknemer zou hebben ontvangen.
  • Als de salesmanager niet werkte, kon hij geen aanspraak maken op de overeengekomen beloning.
  • De groothandel heeft geen verzekeringen afgesloten waarop de salesmanager een beroep zou kunnen doen als hij schade aan een derde zou toebrengen tijdens het werk.
  • De salesmanager factureerde aan de groothandel achtereenvolgens uit naam van twee verschillende bedrijven en was voor 5% aandeelhouder geworden van de groothandel. Ook was het hem toegestaan werkzaamheden voor anderen te verrichten en kon hij zelf de volgorde van zijn werkzaamheden bepalen.

Oordeel

Op basis van bovenstaande omstandigheden concludeert de rechter dat geen sprake is van een arbeidsovereenkomst. De groothandel en de salesmanager hebben zich meer gedragen als opdrachtgever en opdrachtnemer, dan als werkgever en werknemer.

Opheffing handhavingsmoratorium

Deze uitspraak ziet niet op de handhaving van de Belastingdienst, waar inmiddels veel over is geschreven, maar betreft een procedure aangespannen door de salesmanager zelf. Dit kon al voor 1 januari 2025 en kan nog steeds. NB: Als sprake is van een arbeidsovereenkomst kan de betreffende werknemer in principe tot 5 jaar terug met het claimen van arbeidsvoorwaarden.

Lees hier de volledige uitspraak.

Vragen?

Voor vragen over schijnzelfstandigheid kunt u contact opnemen met Jaouad Seghrouchni, advocaat Arbeid & Medezeggenschap.

Nieuwsbrief

Wilt u elke maand een overzicht van updates en blogs in uw mailbox? Klik dan hier om u in te schrijven voor de nieuwsbrief!