We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Onze privacyverklaring:
Hieronder kunt u kiezen voor welke doeleinden u cookies op de website van De Clercq wilt toestaan.
Minister Koolmees heeft op 9 april 2018 zijn wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) voorgelegd voor een internetconsultatie.
Het doel van de WAB is het verkleinen van de kloof tussen werknemers met een vast contract en werknemers die flexibel arbeid verrichten, zodat deze laatste groep meer (economische) zekerheid krijgt. Minister Koolmees wil dit onder meer bereiken door het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd te sluiten.
Het beoogde tijdstip van inwerkingtreding van dit wetsvoorstel is 1 januari 2020.
Dit wetsvoorstel WAB gaat overigens niet in op wanneer sprake is van een arbeidsovereenkomst en wanneer er een overeenkomst van opdracht is. Op dit punt heeft het vorige kabinet veel verwarring gezaaid met de Wet DBA. Of en welk vervolg de Wet DBA krijgt is afwachten tot de zomer. In die periode zullen de minister en de staatssecretaris een ‘hoofdlijnenbrief’ aan de Tweede Kamer toezenden. Welk effect de maatregelen uit het wetsvoorstel WAB hebben op de verhouding tussen werknemers en zzp’ers kan het kabinet niet benoemen.
Inmiddels is wel duidelijk, dat vooral de beklemmende ziekteregelingen in Nederland werkgevers huiverig maken om vaste dienstverbanden aan te bieden. Wat vooral opvalt is de gedachte, dat de transitievergoeding bij langere dienstverbanden verder omlaag kan. Dat leidt tot meer procedures op andere gronden en de wens toch te streven naar een billijke vergoeding. Geld was en is de olie in een vlot afscheid en door dat zo strak te reguleren raakt het arbeidsrecht niet verder in balans.
Iets meer vertrouwen in de kantonrechters, die meer vrijheid zouden krijgen aan de hand van een mooie formule zoals die van vóór de WWZ was wellicht toch niet zo slecht. Dat zou hebben bijgedragen aan die balans.
Of de hiervoor genoemde maatregelen daadwerkelijk wet worden, is nog niet zeker. Vanaf 9 april jl. is het voor iedereen mogelijk om via de internetconsultatie tot 7 mei 2018 input te geven aan minister Koolmees. Daarna moeten de Tweede en de Eerste Kamer zich nog buigen over de ideeën om het arbeidsrecht opnieuw aan te passen.
Via onze blogs zullen we u op de hoogte houden van het verloop van de behandeling van het wetsvoorstel WAB.
Heeft u vragen over deze blog, neemt u dan contact op met Ernst van Win, Partner, Advocaat & mediator, Arbeid, Medezeggenschap & Mediation