We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Onze privacyverklaring:
Hieronder kunt u kiezen voor welke doeleinden u cookies op de website van De Clercq wilt toestaan.
Deze drie maatregelen zijn onderdeel van het Pensioenakkoord waarin afspraken zijn gemaakt over de vernieuwing van het stelsel van arbeidsvoorwaardelijke pensioenen. Deze maatregelen zien specifiek op de pensioendatum, het wordt mogelijk voor werknemers eerder te stoppen met werken. Een nadere toelichting is terug te lezen in de blog "Eerder stoppen met werken: het kan".
In de praktijk komen wij veel werkgevers tegen die graag medewerking zouden verlenen aan een vroegpensioen. Daar zijn verschillende redenen voor, werknemers die zelf eerder willen stoppen met werken, werknemers die noodgedwongen eerder moeten stoppen met werken of oudere werknemers die tijdens een reorganisatie plaats willen maken voor jongere collega's. Tot nu toe waren er beperkte mogelijkheden om mee te werken aan een beëindigingsregeling die tot gevolg had dat een werknemer met vroegpensioen zou gaan. Met name het risico op een RVU-heffing weerhoudt vele werkgevers. Dat is niet vreemd, de RVU-heffing is maar liefst 52% en daardoor zeer kostbaar.
Hoewel de regeling ten aanzien van de RVU-heffing blijft bestaan, wordt wel tijdelijk een belangrijke versoepeling doorgevoerd. Deze versoepeling maakt het mogelijk werknemers die niet tot hun AOW-gerechtigde leeftijd kunnen werken eerder te laten stoppen met werken. Werkgever en werknemer krijgen de kans om samen tot een regeling te komen waarbij de werknemer drie jaar voor de AOW-leeftijd stopt met werken. Daarnaast bestaat de mogelijkheid extra bovenwettelijk verlof op te sparen. Zo kan de werknemer duurzaam inzetbaar blijven door bijvoorbeeld een afname van de arbeidsduur per week (door de opname van opgebouwd verlof), terwijl de werknemer daar financieel niets van voelt. Het gaat dus niet alleen om de mogelijkheid om volledig eerder te stoppen met werken, maar ook om de mogelijkheid eerder minder te gaan werken.
Heeft u vragen over het wetsvoorstel Wet Bedrag ineens, RVU en verlofsparen, neemt u dan contact op met Renate Vink-Dijkstra.