We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Onze privacyverklaring:
Hieronder kunt u kiezen voor welke doeleinden u cookies op de website van De Clercq wilt toestaan.
De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) blijkt in de praktijk onduidelijk. Opdrachtgevers en zzp’er hebben behoefte aan zekerheid vooraf. Ze willen weten hoe de Belastingdienst hun relatie beoordeelt én of er al dan niet loonheffingen en premies afgedragen moeten worden. Om meer zekerheid te bieden, heeft het kabinet aangekondigd dat er nieuwe wetgeving komt over wanneer een zzp’er werkt op basis van een opdrachtovereenkomst en wanneer er (fiscaal) een arbeidsovereenkomst bestaat.
De handhaving van de Wet DBA is opgeschort tot 1 januari 2020, met uitzondering van alle kwaadwillenden. Kwaadwillenden zijn in deze context organisaties die opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laten ontstaan of voortbestaan. Dit betekent dat de Belastingdienst kan handhaven, als de Belastingdienst de volgende drie criteria kan bewijzen:
Het kabinet werkt aan een vervangingswet voor de Wet DBA. In de tweede voortgangsbrief over de uitwerking maatregelen ‘werken als zelfstandige’ zijn de plannen van het kabinet iets verder toegelicht. Het kabinet zit daarbij in een spagaat. Aan de ene kant wil het kabinet kwetsbare zzp’ers beschermen tegen schijnzelfstandigheid en oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden tegengaan. Aan de andere kant zijn er ook “echte” zzp’ers die er welbewust voor kiezen om als ondernemer aan de slag te zijn.
Het kabinet onderzoekt de volgende mogelijkheden:
Het zal nog even duren voordat de nieuwe wetgeving er is.
Tip: Het blijft intussen belangrijk goed vast te leggen dat opdrachtgever en opdrachtnemer geen arbeidsovereenkomst met elkaar beogen te sluiten. Dit met het oog op eventuele aanspraken op loondoorbetaling tijdens ziekte of aanspraak op een arbeidsovereenkomst voor (on)bepaalde tijd, etc.
Heeft u vragen over dit artikel, neemt u dan contact op met ons team Arbeidsrecht, Medezeggenschap & mediation