Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.

Onze privacyverklaring:

Schijnzelfstandigheid: waar moet je als organisatie op letten?Schijnzelfstandigheid: waar moet je als organisatie op letten?

Schijnzelfstandigheid: waar moet je als organisatie op letten?

Het inhuren van zzp’ers: momenteel één van de meest besproken onderwerpen zowel bij bedrijven als in de politiek. Vooral nu sinds 1 januari 2025 de Belastingdienst actiever handhaaft op schijnzelfstandigheid en begin 2026 nieuwe wetgeving wordt verwacht met betrekking tot de kwalificatie van een arbeidsovereenkomst. Partijen leven in onzekerheid in hoeverre ze straks nog zelfstandigen kunnen inschakelen. Op deze pagina lees je nuttige informatie rondom het inhuren van zzp'ers.

'Behandel zzp'er ook echt als zelfstandige'

Jaouad Seghrouchni

Advocaat Arbeid & Medezeggenschap

Schijnzelfstandigheid

De regelgeving rondom het inhuren van zzp’ers is volop in beweging, en dit brengt voor opdrachtgevers veel vragen en onzekerheden met zich mee. Hoe voorkomt u schijnzelfstandigheid? Welke afspraken zijn juridisch waterdicht? Met de juiste kennis en voorbereiding kunt u als opdrachtgever risico’s beperken en toch blijven profiteren van de flexibiliteit van zzp’ers. Op deze pagina bieden we heldere antwoorden en praktische adviezen, zodat u goed voorbereid bent op de toekomst. Zeker zijn? Neem direct contact op met Jaouad Seghrouchni!

Hoe kan ik schijnzelfstandigheid en bijbehorende fiscale consequenties voorkomen?

Om schijnzelfstandigheid te voorkomen:

  • Zorg dat je arbeidsrelaties niet kwalificeren als arbeidsovereenkomst, door een gezagsverhouding met de opdrachtnemer(zzp’er) te voorkomen.
  • Gebruik de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie voor een indicatie of mogelijk sprake is van een arbeidsovereenkomst.
  • Gebruik de keuzehulp van het ministerie van SZW.
  • Werk met duidelijke en praktijkgetrouwe contracten. Modelovereenkomsten op de website van de Belastingdienst zijn voorlopig nog geldig, mits in de praktijk conform de overeenkomst wordt gewerkt.

Kan ik nog zzp’ers blijven inhuren, of wordt dat te risicovol?

Het inhuren van zzp’ers blijft mogelijk. Kortgezegd dient de zzp’er ook als echte zzp’er te worden behandeld en niet als een werknemer. Door vooraf te toetsen (bijvoorbeeld via de Webmodule, Keuzehulp of de beoordeling van een expert en heldere afspraken te maken, blijft het werken met zzp’ers een veilige en haalbare optie.

Kan de belastingdienst mij ook over het verleden aanspreken?

De Belastingdienst kijkt niet met terugwerkende kracht naar situaties vóór 1 januari 2025, tenzij sprake is van kwaadwillendheid of als je eerder een waarschuwing hebt gekregen. Wel is het belangrijk om vanaf 2025 de arbeidsrelaties zorgvuldig te beoordelen en, indien nodig, aan te passen om naheffingen en vanaf 2026 ook boetes te voorkomen. NB. Voor opdrachtnemer zelf is het wel mogelijk een procedure te starten en te betogen dat sprake is van een arbeidsovereenkomst, met alle arbeidsrechtelijke gevolgen van dien (denk aan vakantiegeld, loondoorbetaling tijdens ziekte en betaald vakantieverlof). In dat geval geldt als uitgangspunt dat tot 5 jaar terug kan worden gekeken. Pensioenfondsen kunnen ook betogen dat sprake is van een arbeidsovereenkomst en in geval van een bedrijfstakpensioenfonds tot 5 jaar terug pensioenpremies vorderen. Soms kan dit zelfs tot 20 jaar terug.

Wat betekent een bedrijfsbezoek of een boekenonderzoek?

Bij een bedrijfsbezoek kan de Belastingdienst je situatie onderzoeken en je waarschuwen voor mogelijke risico’s. Dit is vaak een preventieve stap en hoeft niet direct gevolgen te hebben. Als er echter een boekenonderzoek wordt gestart, kan dit leiden tot een correctieverplichting en/of een naheffing als er sprake schijnzelfstandigheid, en er dus ten onrechte geen loonheffing wordt afgedragen. Er wordt dan geen waarschuwing meer gegeven.

Hoe weet ik zeker dat mijn zzp’er daadwerkelijk als zelfstandige werkt?

Een zzp’er werkt daadwerkelijk als zelfstandige als de arbeidsrelatie niet voldoet aan de wettelijke definitie van een arbeidsovereenkomst. Hieruit volgen de criteria: loon, arbeid en gezagsverhouding. Vooral het element gezagsverhouding zal de doorslag geven. Om te bepalen of hieraan wordt voldaan zijn negen gezichtspunten leidend die de Hoge Raad in het arrest Deliveroo heeft gegeven. Voorbeelden hiervan zijnde wijze waarop de werkzaamheden en de werktijden worden bepaald, de manier waarop de afspraken tot stand zijn gekomen en de mate waarin de werker bij de opdracht commercieel risico loopt.

  • Voor een volledig overzicht van deze gezichtspunten inclusief toelichting: vraag onze flyer ‘Werknemer of zzp’er: waar moet ik op letten?’ aan door je gegevens achter te laten onderaan deze pagina.

Zijn de huidige, door de belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten nog wel bruikbaar?

Goedgekeurde modelovereenkomsten kunnen nog worden gebruikt, waarbij de geldigheidsduur van alle modelovereenkomsten verlengd is tot eind 2029. Let er wel op dat deze overeenkomsten alleen zekerheid bieden als de praktijk daadwerkelijk aansluit bij wat in de overeenkomst staat.

Wat zijn de risico’s als de belastingdienst de overeenkomst met een zzp’er als dienstverband kwalificeert?

Als de Belastingdienst een arbeidsrelatie met een zzp’er als dienstverband kwalificeert, kan dit leiden tot:

  • Correctieverplichtingen: er moeten alsnog de juiste en volledige gegevens worden verstrekt ten aanzien van de aangifte loonheffingen.
  • Naheffingen: er moeten alsnog loonbelasting en sociale premies worden afgedragen.
  • Boetes: vanaf 1 januari 2026 kan ook een verzuim- of vergrijpboete worden opgelegd door de Belastingdienst.

Het is belangrijk om tijdig advies in te winnen om dit te voorkomen.

Wat kan De Clercq voor mij betekenen in deze situatie?

Wij adviseren opdrachtgevers en opdrachtnemers om een proactieve aanpak te hanteren en de risico’s te beperken. Dit betekent:

  • Laat je arbeidsrelaties door ons beoordelen. Wij toetsen of daadwerkelijk sprake is van zelfstandigheid of mogelijk toch (een risico op) schijnzelfstandigheid werknemerschap.
  • Wij kunnen overeenkomsten opstellen of herzien, zodat deze voldoen aan actuele regelgeving en aansluiten bij de praktijk.
  • Indien nodig begeleiden wij je bij het vooroverleg met de Belastingdienst. Dit kan vooraf zekerheid geven.
  • Wij adviseren je over het gebruik van tools, zoals de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie, en helpen je deze resultaten te interpreteren.
  • We begeleiden je bij conflicten met de Belastingdienst, de betreffende opdrachtnemer, vakbonden en/of pensioenfondsen als het standpunt wordt ingenomen dat (toch) sprake is van een arbeidsovereenkomst.
  • Wij bieden strategisch advies en praktische oplossingen om het risico op schijnzelfstandigheid te minimaliseren. 

Met onze expertise voorkom je problemen en behoud je controle over je arbeidsrelaties. Neem gerust contact op met Jaouad Seghrouchni via telefoonnummer 06-30317754 of per e-mail j.seghrouchni@declercq.com.

Updates

Lees hieronder alle relevante updates met betrekking tot schijnzelfstandigheid:

 

Op 18 december 2024 heeft de Belastingdienst het Handhavingsplan arbeidsrelaties tranche 2025 gepubliceerd.

 

4 december 2024Dure alternatieven in trek

In aanloop naar de actieve(re) handhaving op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst per 1 januari 2025 worden de gevolgen zichtbaarder in de markt.

 

Op 11 november 2024 heeft de Raad van State (RvS) haar advies gepubliceerd over het wetsvoorstel Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties (VBAR).

Vragen?

Neem voor vragen over het inhuren van zzp’ers en de risico’s van schijnzelfstandigheid contact op met:

 

In welke sectoren speelt schijnzelfstandigheid een rol?

Wij adviseren opdrachtgevers in diverse sectoren zoals de zorg, het onderwijs, IT en bouw over schijnzelfstandigheid. Een overzicht van de diverse sectoren met bijbehorende uitspraken tref je hier. Voor een artikel in de SchildersVakkrant van SchildersVAK is Jaouad Seghrouchni gevraagd iets te vertellen over hoe zzp’ers ‘veilig’ kunnen worden ingeschakeld en hoe schijnzelfstandigheid kan worden voorkomen.

Lees het artikel hier of vraag een kopie aan via j.seghrouchni@declercq.com.
 

Flyer 'Werknemer of zzp’er: waar moet ik op letten?'

Meer informatie over hoe een zzp’er zich van een werknemer onderscheidt en waar op te letten bij het beoordelen van de arbeidsrelatie? Vul hiernaast je gegevens in en ontvang onze gratis flyer met daarin nuttige informatie hierover!

Blijf up-to-date

De laatste ontwikkelingen

Ondernemingsrecht

Governance in de zorg (II): de Governancecode Zorg

20 februari 2025

Governance heeft betrekking op het inrichten van een organisatie op een dusdanige manier dat de kwaliteit van het bestuur en het toezicht daarop wordt gewaarborgd. De afgelopen jaren is dit in de zorgsector een steeds belangrijker onderwerp geworden. De gedachte daarachter is dat een goede governance de kwaliteit van de zorg ten goede zal komen. Voor de zorgsector zijn er daarbij meerdere aandachtspunten om rekening mee te houden. Deze zullen in de blogreeks over Governance in de zorg aan de orde komen. In dit blog wordt de Governancecode Zorg besproken.

Lees meer

Arbeid, Medezeggenschap & Mediation

Medezeggenschap in concerns: wat is de rol van de ondernemingsraad?

14 februari 2025

De groei van ondernemingen, zowel nationaal en internationaal, leidt in onze praktijk steeds vaker tot vragen over de rol van de medezeggenschap in deze concerns. Soms wordt de medezeggenschap geconfronteerd met besluiten die ergens anders in het concern zijn genomen of ten aanzien waarvan het zelfs onduidelijk is waar in het concern deze zijn genomen. Deze besluiten kunnen dan wel gevolgen hebben voor de onderneming waar ook de ondernemingsraad is ingesteld, maar de vraag is of de ondernemingsraad hier ook een rol in kan spelen. In de rechtspraak zijn hier oplossingen voor ontwikkeld.

Lees meer

Arbeid, Medezeggenschap & Mediation

Hoe sterk is de ontslagbescherming van een klokkenluider?

13 februari 2025

De Hoge Raad heeft op 7 februari 2024 uitspraak gedaan over de bescherming van klokkenluiders. Dit is de eerste keer dat de Hoge Raad zich uitspreekt over de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk). In deze wet is onder andere geregeld dat een klokkenluider niet mag worden ontslagen vanwege zijn melding. Maar hoe ver reikt die bescherming?

Lees meer