Laura Gringhuis

Laura Gringhuis

Advocaat

Arbeid & Medezeggenschap

Laura Gringhuis adviseert voornamelijk werkgevers over arbeidsrechtelijke onderwerpen die relevant zijn voor de HR-praktijk. Ook zijn het sociaal zekerheidsrecht en medezeggenschap onderdeel van haar praktijk. Daarnaast verzorgt Laura workshops en webinars voor HR over arbeidsrechtelijke onderwerpen en traint zij ondernemingsraden en bestuurders over de Wet op de Ondernemingsraden (WOR). Laura is een bevlogen, betrokken en toegankelijke advocaat. Ze is nuchter en verplaatst zich gemakkelijk in anderen.

“Het arbeidsrecht is divers, altijd in ontwikkeling en zowel in de praktijk als op wetenschappelijk niveau erg uitdagend. Het arbeidsrecht past daarom erg goed bij mij. Ik haal energie uit het verder brengen van mensen. Door het grotere plaatje scherp te houden kan ik cliënten adviseren over de beste oplossing.”

Opleiding

  • Beroepsopleiding Advocaten (2019-2022)
  • Rijksuniversiteit Groningen, Master Nederlands recht, specialisaties Arbeidsrecht, Ondernemingsrecht en Strafrecht (2014-2016)
  • Rijksuniversiteit Groningen, Bachelor Rechtsgeleerdheid (2010-2014)

Carriere

Laura heeft tijdens haar studie al kennisgemaakt met de advocatuur door een bijbaan bij een advocatenkantoor in Groningen. Ook gaf zij juridisch advies bij een rechtswinkel. Na afronding van haar studie is Laura zich voornamelijk gaan focussen op het arbeidsrecht. Na bijna 5 jaar in het arbeidsrecht werkzaam te zijn geweest bij een advocatenkantoor in Utrecht, is zij in mei 2022 in dienst getreden bij De Clercq.

De dagelijkse praktijk

De dagelijkse praktijk van Laura bestaat uit het adviseren van voornamelijk werkgevers op het gebied van het arbeidsrecht. Zowel het individueel ontslagrecht, disfunctioneren en (wijzigingen van) arbeidsvoorwaarden komen aan bod.  Daarnaast is Laura gespecialiseerd in de arbeidsongeschikte werknemer. Laura adviseert over re-integratieverplichtingen, (gedeeltelijke) beëindiging wegens langdurige arbeidsongeschiktheid  en het sociaal zekerheidsrecht, zoals de WIA-uitkering en loonsanctie. Tot slot maakt medezeggenschap deel uit van haar praktijk. Zij adviseert en begeleidt zowel ondernemingsraden als bestuurders in allerhande trajecten en samenwerkingen.

Selected Cases

Ontslag op staande voet
Het adviseren en begeleiden van een werkgever in de aanpak en afwikkeling van een ontslag op staande voet.

Vervroegde IVA-uitkering
Namens werkgever heb ik een bezwaarprocedure gevoerd tegen de afwijzing van het UWV van een vervroegde IVA-uitkering. Dit heeft ertoe geleid dat de vervroegde IVA-uitkering met terugwerkende kracht alsnog is toegekend, wat de werkgever aanzienlijke kosten heeft bespaard.

Begeleiding re-integratietraject
Ik begeleid werkgevers in re-integratietrajecten, om er enerzijds voor te zorgen dat aan alle wettelijke verplichtingen wordt voldaan en een loonsanctie wordt voorkomen en anderzijds om werknemers zo snel als mogelijk is, weer onderdeel van het arbeidsproces te laten zijn.

Hybride werkenregeling
Het adviseren en begeleiden van ondernemingsraden bij de totstandkoming van een Hybride Werken regeling.

Arbobeleid
Het adviseren en begeleiden van ondernemingsraden bij zijn rol bij de totstandkoming en inrichting van Arbobeleid, zoals de RI&E en de aanwijzing van preventiemedewerkers.

Nevenactiviteiten

  • Lidmaatschap Vereniging Jonge Arbeidsrecht Advocaten

Rechtsgebiedenregister

Laura Gringhuis heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd:

  • Arbeidsrecht

Deze registratie verplicht haar elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd rechtsgebied.

Blijf up-to-date

De laatste ontwikkelingen

Arbeid, Medezeggenschap & Mediation

De WHOA en de rechten van werknemers

10 juli 2025

In ons vorige HERO-blog bespraken we de rol van ondernemingsraden in een WHOA-procedure. Duidelijk werd dat de wetgever het noodzakelijk heeft geacht dat de medezeggenschap in een vroeg stadium bij een WHOA-traject wordt betrokken. Een WHOA-procedure kan uiteindelijk ook ingrijpende gevolgen hebben voor werknemers. Hoe wordt bijvoorbeeld omgegaan met de rechten van werknemers die voortvloeien uit arbeidsovereenkomsten? Of is het mogelijk om deze arbeidsovereenkomsten via een WHOA-akkoord te beëindigen? Op deze vragen gaan wij in dit blog nader in, waarbij wij ook relevante jurisprudentie bespreken.

Lees meer

Arbeid, Medezeggenschap & Mediation

Hoe richt je (mede)zeggenschap in de zorg toekomstbestendig in?

8 juli 2025

In een recent rapport van de Governance Innovatie- en Adviescommissie (IAC) ‘Zeggenschap en medezeggenschap in de zorg: naar innovatieve vormen van (mede)zeggenschap?’ delen zorgorganisaties hun ervaringen met nieuwe vormen van inspraak, betrokkenheid en besluitvorming. De conclusie: formele raden zijn waardevol, maar sluiten niet altijd meer aan op de complexe organisaties van vandaag. 

Lees meer

Arbeid, Medezeggenschap & Mediation

‘Gezond naar het Pensioen’: Verlenging versoepeling RVU-heffing voor Zwaar Werk

13 juni 2025

Minister van Hijum (SZW) heeft op 28 mei 2025 de Tweede Kamer geïnformeerd over de uitwerking van de afspraken uit het akkoord ‘Gezond naar het Pensioen’. Dit onderhandelaarsakkoord tussen het kabinet, werknemers- en werkgeversorganisaties werd op 18 oktober 2024 gepresenteerd en richt zich op maatregelen om werknemers op een gezonde manier de pensioengerechtigde leeftijd te laten bereiken, met name door de versoepeling van de eindheffing op een regeling voor vervroegd uittreden (RVU) aan te passen en te verlengen. In dit blog wordt kort uitgelegd wat een RVU is en wat de voorgestelde wijzigingen inhouden.

Lees meer