Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.

Onze privacyverklaring:

Blogs / 

Hacken van zelfrijdende auto’s: een reëel risico?

IT, Privacy & Cybersecurity

17 september 2015

Geschreven door

Natascha van Duuren

Blog Image
In een aantal eerdere blogs schreven we reeds over de juridische aspecten die samenhangen met de opkomst van de zelfrijdende auto. Vooral de aansprakelijkheidsissues (‘wie is aansprakelijk als een ongeluk gebeurt?’) hebben een centrale plek in de discussie over dit onderwerp. Echter, ook de privacy- en veiligheidsaspecten van de zelfrijdende auto vormen een aandachtspunt.

Dat ‘slimme apparaten’ en meer in het bijzonder (deels) zelfrijdende auto’s de privacy van de autobezitter in gevaar kunnen brengen, mag duidelijk zijn. In een eerdere blog bespraken we de zorgen rondom de privacy van ‘slimme auto’ bezitters: “Slimme auto’s registeren steeds meer details over de locatie, route, rijgewoontes etc. van de gebruiker. Deze gegevens an sich, maar vooral ook in combinatie met elkaar (“big data”), vormen een serieuze bedreiging van de privacy van de gebruiker.” Om een antwoord te bieden op deze zorgen, heeft een aantal vooraanstaande fabrikanten van ‘slimme auto’s’ een gezamenlijk privacybeleid opgesteld. Hiermee lijken de grootste zorgen rondom de privacy vooralsnog weg te zijn genomen.

Een nieuw gevaar doemt echter op. Recentelijk verschijnen steeds meer nieuwsberichten over de hackbaarheid van (deels) autonome auto’s. Zo moest Fiat Chrysler eerder dit jaar 1,4 miljoen auto’s terugroepen omdat een ernstig veiligheidslek was geconstateerd. Het bleek dat hackers in staat waren een auto die op de snelweg reed van afstand over te nemen. De hackers waren niet alleen in staat de radio en ruitenwissers te bedienen, maar ook om de motor uit te schakelen. Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit waren zelfs in staat om de remmen van een Corvette van afstand in- en uit te schakelen. Dat dit een enorm veiligheidsrisico vormt, behoeft weinig toelichting.

Een andere hacker wist de deuren van een ‘slimme’ auto te ontgrendelen en slaagde er tevens in allerlei persoonlijke informatie van de autobezitter te stelen, waaronder het e-mailadres, het woonadres en de laatste vier cijfers van de creditcard van de autobezitter en de gps-locatie van de auto. Het is dus zaak voor autofabrikanten aansprakelijkheidsrisico’s te beperken en zorg te dragen voor een gedegen beveiliging van de auto en de daarin opgeslagen persoonsgegevens.

Vragen?

Heeft u vragen over zelfrijdende auto's, neemt u dan contact op met Natascha van Duuren, Advocaat/Partner IE/ICT-recht