Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.

Onze privacyverklaring:

Blogs / 

Laatste reminder Belastingdienst: intrekking uitstelregeling coronaschulden

Ondernemingsrecht

24 augustus 2023

Geschreven door

Sacha Krekel

Tim de Vries

Blog Image
In een eerdere blog schreven wij dat de Belastingdienst overgaat tot intrekking van de betalingsregeling voor het bijzonder uitstel vanwege de coronacrisis. De Belastingdienst heeft hier nogmaals aandacht voor gevraagd. Ondernemers die een betalingsachterstand hebben opgelopen, hebben nog tot 29 augustus 2023 om in actie te komen en maatregelen te nemen.

Wat kunt u doen?

Als u in staat bent om voor 29 augustus 2023 uw achterstand in te lopen, wordt de betalingsregeling niet ingetrokken. In dat geval kunt u ook voor 29 augustus 2023 nog een verzoek doen om aanpassing van de betalingsregeling. Daarnaast kunt u in beroep gaan bij de Belastingdienst en aangeven dat u het niet eens bent met de intrekking van de betalingsregeling. De tijd om deze maatregelen te nemen begint wel te dringen. Als u niet binnen enkele dagen actie onderneemt, moet u de gehele belastingschuld die onder het bijzonder uitstel valt in één keer betalen. Voor ondernemers die nog meer belastingschulden hebben, bieden deze maatregelen bovendien geen structurele oplossing. Uiteindelijk zullen alle achterstanden ingelopen moeten worden.

WHOA

Als u voorziet dat u op geen enkele manier meer aan uw betalingsverplichtingen kan voldoen, dan kan een WHOA-procedure wellicht uitkomst bieden en zelfs een faillissement van uw onderneming voorkomen. In een WHOA-procedure wordt getracht om met schuldeisers tot een akkoord te komen waarbij een deel van de schulden wordt voldaan en schuldeisers dus ook van een deel van hun schuld afstand doen. Ook belastingschulden kunnen via de WHOA gesaneerd worden. De rechtbank kan dit akkoord bevestigen zonder dat alle schuldeisers met het akkoord instemmen, waarmee ook dwarsliggende crediteuren dus aan het akkoord gebonden kunnen worden. De WHOA kan worden ingezet voor zowel ondernemingen die nog levensvatbaar zijn als ondernemingen zonder toekomstperspectief.

Vragen?

Heeft u vragen over het bovenstaande of denkt u na over het starten van een WHOA-procedure? Neem dan contact op met Sacha Krekel of Tim de Vries.