Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.

Onze privacyverklaring:

Blogs / 

Hittestress en andere arbeidsomstandigheden: Werk samen met de OR!

Arbeid, Medezeggenschap & Mediation

23 september 2024

Geschreven door

Barbara van Dam

Ernst van Win

Blog Image

Hoewel het nu weer herfst dreigt te worden hebben we de afgelopen zomer te maken gehad met een paar zeer warme dagen, wat de discussie rondom hittestress op de werkvloer heeft aangewakkerd. Dat zal in de toekomst toenemen. In veel bedrijven wordt nu intensiever nagedacht over de impact van hoge temperaturen voor werknemers op de werkplek en de noodzaak van passende maatregelen.

De minister heeft er in haar bevindingen naar aanleiding van de uitkomsten van het nalevingsonderzoek van de WOR op gewezen het belangrijk te vinden dat ondernemers de werknemers op een juiste wijze, lees conform de WOR en de arbo-wetgeving, bij het arbeidsomstandighedenbeleid te betrekken. Mooie aanleidingen om het arbeidsomstandighedenbeleid op de agenda van de eerstvolgende overlegvergadering met de OR te plaatsen: hoe staan we er voor en waar willen we naartoe?

Waarom extra aandacht voor arbeidsomstandigheden?

  • Wettelijke verplichtingen ten aanzien van arbobeleid;
  • Goed werkgeverschap betekent niet alleen de wettelijke verplichtingen naleven maar ook een sociale en morele verantwoordelijkheid jegens de werknemers;
  • Bij personeelskrapte zijn arbeidsomstandigheden een tool voor strategische personeelsplanning:Goede arbeidsomstandigheden helpen bij het aantrekken en behouden van talent;
  • Goede arbeidsomstandigheden verhogen de productiviteit, verminderen verzuim en versterken de bedrijfscultuur;
  • Door te investeren in de gezondheid en veiligheid van medewerkers, kunnen bedrijven zich onderscheiden in een competitieve markt en zorgen voor duurzame groei.

Wat zijn de rechten van de OR ten aanzien van arbeidsomstandigheden?

  • Instemmingsrecht (art. 27 WOR)

Het instemmingsecht van de OR ziet op voorgenomen besluiten, die zien op regelingen ten aanzien van (sociale) veiligheid en de gezondheid en het welzijn van de medewerkers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de RI&E.

  • Informatierecht (art. 31b WOR : Sociale informatie)

De OR heeft recht op alle informatie die hij nodig heeft om zijn taken met betrekking tot sociaal beleid goed te kunnen uitvoeren, waaronder informatie over de arbeidsomstandigheden. Denk hierbij aan informatie die ziet op RI&E-rapportages, gegevens over het verzuimbeleid, informatie over arbeids(on)gevallen en incidenten etc.

  • Recht op overleg en initiatief (art. 23 en 24 WOR)

De OR heeft het recht om regelmatig overleg te voeren met de werkgever over de arbeidsomstandigheden en het arbobeleid. De OR kan ook zelf voorstellen doen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. De werkgever is verplicht deze voorstellen te bespreken.

Ook heeft de OR ten aanzien van een aantal onderwerpen, waaronder de naleving van de arbeidsomstandigheden, een expliciete zorgtaak.

Wat is een VWGM-commissie

Ondernemingsraden mogen commissies instellen. (art. 15 WOR). Een WVGM-commissie (Veiligheid, Gezondheid, Welzijn en Milieu) is een vaste commissie, die zich specifiek bezighoudt met arbeidsomstandigheden. Een dergelijke commissie, waarin naast OR-leden ook andere gemotiveerde medewerkers zitting hebben, kan een proactieve rol spelen bij het monitoren van arbeidsomstandigheden en het signaleren van behoeften van de (toekomstige) medewerkers maar ook risico’s en knelpunten.

Niet alleen voor de OR zelf maar ook voor de bestuurder biedt een VGWM-commissie een aantal voordelen:

  • betere naleving van wet- en regelgeving;
  • de commissieleden beschikken vaak over ‘gespecialiseerde’ kennis;
  • efficiëntere besluitvorming;
  • een inclusieve benadering, waarbij ook niet OR-leden actief betrokken worden;
  • en last but not least: een constructieve en doelgerichte samenwerking met de OR;
  • Grotere betrokkenheid medewerkers met voor hen belangwekkende onderwerpen.

Advies van de SER: Verplichte instelling van een VWGM-commissie

In het nalevingsonderzoek is bevestigd dat arbeidsomstandigheden en gezondheid voor een OR belangrijke thema’s zijn. Een belangrijke reden voor de SER om te adviseren dat iedere OR verplicht een Arbo-of VGWM- commissie moet instellen. De Arbeidsinspectie zou hierop moeten handhaven. Of een dergelijke verplichting er daadwerkelijk komt, is nog maar de vraag. Maar het signaal is duidelijk.

Werk samen met de OR!

Maar ook onverplicht zouden werkgevers er goed aan doen hun OR te stimuleren een dergelijke commissie in te stellen en deze goed te laten scholen. Deze samenwerking leidt tot:

  • een betere kwaliteit van het overleg;
  • efficiënte en kwalitatief goede besluitvorming;
  • een breed gedragen arbeidsomstandighedenbeleid dat aansluit bij de praktijk op de werkvloer.