We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Onze privacyverklaring:
Hieronder kunt u kiezen voor welke doeleinden u cookies op de website van De Clercq wilt toestaan.
Uitbesteden is nog steeds hot is. Uit een recent onderzoek blijkt dat de Nederlandse IT-outsourcingmarkt zal blijven groeien. Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat ze de komende twee jaar in een hoger tempo te zullen uitbesteden. Dit is momenteel het hoogste niveau in Europa. De plannen om te insourcen zijn gehalveerd, van 16% naar 8%. De financiële dienstverleningssector voorspelt de meeste outsourcinggroei: 64% van de organisaties is van plan meer uit te besteden. De hoofdredenen om te gaan outsourcen zijn: focus op kernactiviteiten, terugdringen van IT-kosten en verbetering van de IT-ondersteuning. Door outsourcing kan je focussen op waar je sterk in bent en ondersteunende taken, zoals IT, overdragen aan partijen die dáár sterk in zijn en ook schaal in hebben. Door die schaal kunnen deze partijen meer kwaliteit leveren tegen lagere kosten. Toch zijn er ook bedrijven die aarzelen of juist gas willen terugnemen. Die aarzeling is niet onbegrijpelijk. IT-outsourcing blijft complex. Ook vanuit juridisch oogpunt.
Vaak ontbreekt bij uitbesteders een feitelijk beeld van de scope. Wat wil je precies uitbesteden? Dit is immers de kern van de outsourcingsovereenkomst. Zonder een feitelijk beeld van de scope is goede onderhandeling over de prijs en oplevertermijn niet mogelijk, hetgeen vaak leidt tot langdurige onderhandelingen, die er uiteindelijk op neerkomen dat een dienstverlener gedwongen wordt om (als gevolg van de onduidelijke scope) te veel marge in te bouwen.
Voorts gebeurt het nog steeds regelmatig dat niet alle disciplines en stakeholders (zoals HR, finance en legal) op tijd bij het proces worden betrokken. Dit terwijl iedere outsourcing valt of staat met teamwork dat wordt geleverd. Zo zal bijvoorbeeld vanuit HR moeten worden aangegeven of er sprake is van een overgang van onderneming, als gevolg waarvan werknemers van rechtswege in dienst komen van de dienstverlener.
Onvoldoende oog voor (de complexiteit van) toepasselijke wet- en regelgeving is één voorbeeld van een juridische pitfall bij outsourcing. Onvoldoende oog voor eventuele beperkingen in licentievoorwaarden is een andere bekende juridische pitfall. In licentievoorwaarden van softwareleveranciers zijn immers vaak beperkingen opgenomen die outsourcing niet toestaan. Handelen in strijd met deze voorwaarden kan bedrijven duur komen te staan.
Verdere pitfalls zijn bijvoorbeeld:
Bij het onderhandelen over en vastleggen van de afspraken zijn vertrouwen en begrip van elkaars positie en belangen nodig. Zo is het voor de outsourcende partij van belang dat de diensten mee moeten kunnen groeien met haar bedrijfsvoering. Er zullen dan ook changeprocedures overeengekomen moeten worden. Ook voor de dienstverlener is flexibiliteit van belang, nu hij de mogelijkheid moet hebben om de overeengekomen dienstverlening te kunnen aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen in de techniek. De outsourcende partij zal zich bij de onderhandelingen bovendien moeten realiseren dat zij bedrogen uit kan komen als zij een contract aangaat waar geen of weinig marge in zit. De dienstverlener zal begrijpelijkerwijs tijdens de uitvoering van het contract alsnog op zoek gaan naar (meer) marge.
Bereid een outsourcing goed voor en wees alert op de valkuilen, zodat de voordelen van outsourcing verzilverd kunnen worden.
Heeft u vragen over het succesvol uitvoeren van ICT-projecten, neem dan contact op met Natascha van Duuren, partner & advocaat IT, Privacy & Cybersecurity.
De inhoud van deze blog is onderdeel van ‘ICT Projecten: een praktische handreiking’, een bundeling van artikelen over het succesvol uitvoeren van een ICT-project. Klik hier om de praktische handreiking te downloaden.
Wil je elke maand een overzicht van updates en blogs in je mailbox? Klik dan hier om je in te schrijven voor de nieuwsbrief!