Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.

Onze privacyverklaring:

Blogs / 

Moderne Arbeidsvoorwaarden: (4) Wijzigen van arbeidsvoorwaarden

Arbeid, Medezeggenschap & Mediation

30 april 2025

Geschreven door

Sietske Bos-Bremmer

Blog Image

De werkomgeving is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. Technologische vooruitgang, een nieuwe generatie medewerkers en de wens van werknemers meer aandacht te hebben voor de werk-privébalans, dwingen werkgevers ertoe hun beleid en arbeidsvoorwaarden opnieuw te bekijken. Het is belangrijk om in te spelen op deze veranderingen, aangezien moderne arbeidsvoorwaarden steeds meer een bepalende factor zijn voor talentbehoud, het aantrekken van nieuwe werknemers, productiviteit en de algehele betrokkenheid van werknemers. Aan welke moderne arbeidsvoorwaarden kun je denken? Daarover lees je meer in deze blogserie.

Wijzigen van arbeidsvoorwaarden

Wanneer je er als werkgever voor hebt gekozen de arbeidsvoorwaarden te moderniseren, zal dit waarschijnlijk ook leiden tot het wijzigen van arbeidsvoorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan het wijzigen van de arbeidsplaats, het aantal vakantiedagen of een ander pensioenfonds. Het wijzigen van arbeidsvoorwaarden kan niet zomaar.

Drie routes naar wijziging van arbeidsvoorwaarden

Er zijn drie manieren om de arbeidsvoorwaarden van werknemers (eenzijdig) te wijzigen.

  1. Instemming van de werknemer
    Dit is de meest veilige en prettige route. Als werknemer en werkgever het met elkaar eens zijn over de wijziging van de arbeidsvoorwaarden, kan door de werknemer bijvoorbeeld een brief of addendum worden ondertekend waarbij de werknemer instemt met de wijziging. Van belang is dat de werknemer goed geïnformeerd wordt over de wijziging en dat hij/zij welbewust instemt met deze wijziging. In het geval van de wijziging naar moderne arbeidsvoorwaarden, is de kans groot dat dit om een voor de werknemer positieve wijziging gaat. In dat geval ligt het voor de hand dat een werknemer instemming verleent voor de wijziging van de arbeidsvoorwaarden.
  2. Eenzijdig wijzigingsbeding
    Vaak is in de arbeidsovereenkomst, de cao of bijvoorbeeld het personeelshandboek een eenzijdig wijzigingsbeding opgenomen. Dat houdt in dat je als werkgever de bevoegdheid hebt arbeidsvoorwaarden eenzijdig te wijzigen. Voor de wijziging moet de werkgever een zwaarwichtige reden hebben waarvoor het belang van de werknemer bij het niet wijzigen van de arbeidsvoorwaarde moet wijken. De verwachting is niet dat je als werkgever een beroep zou moeten doen op een dergelijk beding in het geval van wijziging naar een moderne arbeidsvoorwaarde die gunstig is voor de werknemer. Dit beding wordt in het algemeen vaker ingeroepen als het gaat om een wijziging die ten nadele van de werknemer is.
  3. Goed werknemerschap
    Wanneer geen eenzijdig wijzigingsbeding is opgenomen in de arbeidsovereenkomst, bestaat voor de werkgever de mogelijkheid de arbeidsvoorwaarden te wijzigen wanneer de werknemer als ‘goed werknemer’ gehouden is om in te stemmen met een redelijk voorstel van de werkgever. In beginsel zal een werknemer moeten ingaan op een redelijk voorstel van de werkgever, tenzij dit in redelijkheid niet van hem/haar kan worden verwacht. Hieronder volgt een stappenplan:

    - is sprake van gewijzigde omstandigheden die het wijzigen van de arbeidsovereenkomst noodzakelijk maken?
    - is het gedane voorstel tot wijziging van de arbeidsovereenkomst in het licht van alle omstandigheden van het geval redelijk?
    - kan aanvaarding van het voorstel in redelijkheid van de medewerkers worden gevergd?

    Als deze vragen bevestigend kunnen worden beantwoord, is de werknemer op basis van het goed werknemerschap verplicht in te gaan op het wijzigingsvoorstel van de werkgever. Dit is een zware toets die voor iedere werkgever weer anders kan uitpakken. Ook hierbij geldt dat het niet de verwachting is dat dit middel moet worden ingezet in het geval van een wijziging naar een moderne arbeidsvoorwaarde die voor de werknemer gunstig is.

Tips voor het wijzigen van arbeidsvoorwaarden

  1. Inventariseer de afspraken: Wat zijn de huidige arbeidsvoorwaarden? Is er sprake van een cao waar je als werkgever aan gebonden bent? Is er een eenzijdig wijzigingsbeding opgenomen in de arbeidsovereenkomst, de cao of het personeelshandboek?
  2. Betrek medewerkers bij het proces: Wanneer werknemers worden betrokken bij het proces ten aanzien van het wijzigen van de arbeidsvoorwaarden en hebben meegedacht over de modernisering van arbeidsvoorwaarden, zullen zij sneller geneigd zijn in te stemmen met de wijziging.
  3. Betrek de ondernemingsraad: Heeft jouw organisatie een ondernemingsraad? Dan is het goed mogelijk dat de wijziging naar moderne arbeidsvoorwaarden instemming van de ondernemingsraad behoeft. Betrek de ondernemingsraad in dat geval tijdig!
  4. Communiceer de voordelen: Zorg ervoor dat werknemers zich bewust zijn van de voordelen van wijziging van de arbeidsvoorwaarden. Organiseer bijvoorbeeld een bijeenkomst waarin je de wijzigingen toelicht en de werknemers ruimte geeft om vragen te stellen.
  5. Leg de afspraken schriftelijk vast: Zorg ervoor dat je de afspraken met werknemers schriftelijk vastlegt. Zo weet wat je van elkaar mag verwachten.

Vragen?

Heb je vragen over moderne arbeidsvoorwaarden? Neem dan contact op met Sietske Bos, advocaat Arbeidsrecht en gespecialiseerd in moderne arbeidsvoorwaarden.

 

Blogserie moderne arbeidsvoorwaarden

Webinar Moderne arbeidsvoorwaarden

Schrijf je hier in voor ons webinar: Moderne arbeidsvoorwaarden – Klaar voor de toekomst van werk?

Nieuwsbrief

Wil je elke maand een overzicht van updates en blogs in je mailbox? Klik dan hier om je in te schrijven voor de nieuwsbrief!