Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.

Onze privacyverklaring:

Blogs / 

Onderwijs en Corona: wat is wijsheid?

Arbeid, Medezeggenschap & Mediation

13 maart 2020

Geschreven door

Renée Huijsmans-Zwijnenburg

Blog Image
Zoals onze minister-president op 12 maart 2020 in een persconferentie vertelt: ‘wij moeten met 50% van de informatie 100% van de maatregelen nemen.’ Zodoende is het advies vanuit de overheid om scholen in het primair -, voortgezet – en middelbaar beroepsonderwijs en ook de kinderopvang gewoon open te laten. Reden, er zijn daar weinig besmettingen en de omgeving is minder internationaal dan het bedrijfsleven. Daarnaast vormen kinderen en jongeren niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Let wel; kinderen – en ook leraren – met klachten moeten thuis blijven.

Advies AVS

Voorafgaand aan de persconferentie adviseert de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) juist scholen te sluiten, vanuit het oogpunt van gezondheid en veiligheid. De Tweede Kamer verwerpt de motie om de scholen per direct te sluiten echter, omdat deze – vooralsnog – slechts door een deel van de oppositie gesteund wordt.

Waar het kan moeten de scholen openblijven. Belangrijk hierbij is dat schoolleiders hun verantwoordelijkheid met gezond verstand blijven vervullen, aldus de AVS. Dit kan betekenen dat lokaal een school moet sluiten, als daar aanleiding toe is en in overleg met de GGD. De eerste verantwoordelijkheid blijft immers de gezondheid en veiligheid van personeel en leerlingen in de school.

Thuisblijven

Relevant daarbij is dat leerlingen en leraren met gezondheidsklachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten, verhoging tot 38 graden) thuis moeten blijven. Als daardoor te weinig mensen overblijven op een school, zal Minister Slob ‘niet het onmogelijke vragen’ van scholen. ‘Ik snap heel erg goed dat daar grenzen aan kunnen zitten. Het kan ook betekenen dat er misschien klassen naar huis moeten of dat een school zelf de conclusie trekt dat die niet open kan blijven.’ Het ministerie ondersteunt scholen bij deze afwegingen.

Ouders die ook hun gezonde kinderen thuis willen houden krijgen daarvoor geen boete van de leerplicht. Zo heeft de Tweede Kamer tijdens het crisisberaad besloten.

Vragen?

Heeft u vragen over deze blog, neemt u dan contact op met Renée Huijsmans