We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Onze privacyverklaring:
Hieronder kunt u kiezen voor welke doeleinden u cookies op de website van De Clercq wilt toestaan.
Een zoon van de bewoonster van een huurwoning werd aangehouden wegens bedreiging. Tijdens de aanhouding hing in de woning een sterke chemische lucht en werd geconstateerd dat er elektrische kabels vanuit het toilet door de gang naar de bovenverdieping liepen. Tijdens nader onderzoek werden de nodige goederen voor de vervaardiging van softdrugs aangetroffen, waaronder assimilatielampen, luchtafzuigers, groeimiddelen en een weegschaal. De burgemeester heeft op grond daarvan de woning voor de duur van drie maanden gesloten. Om die reden heeft de verhuurder de huurovereenkomst buitengerechtelijk ontbonden. Nadat huurster de woning na het verstrijken van de termijn van drie maanden weer in gebruik heeft genomen (zij heeft daartoe de achterdeur laten openbreken) vordert verhuurder ontruiming van de woning. Tevergeefs!
In het algemeen kan ontbinding van een huurovereenkomst alleen door de rechter geschieden. Slechts in een beperkt aantal in de wet genoemde gevallen kan verhuurder de overeenkomst buitengerechtelijk ontbinden, waaronder dus in het geval dat in het gehuurde drugs worden verkocht, worden afgeleverd of voorhanden zijn. Bij het verruimen van de sluitingsbevoegdheid van de burgemeester is de wettelijke bepaling omtrent buitengerechtelijke ontbinding niet aangepast. Daarom kon de verhuurder in dit geval de overeenkomst niet zonder tussenkomst van de rechter ontbinden. De huurovereenkomst bleef dus in stand en de gevorderde ontruiming kon niet op deze grond worden toegewezen.
Vorige week is een wetsvoorstel tot ‘Wijziging van de Gemeentewet en enkele andere wetten in verband met uitbreiding van de sluitingsbevoegdheid van de burgemeester ter handhaving van de openbare orde en om enkele omissies te herstellen’ ter consultatie gepubliceerd, dat de buitengerechtelijke ontbinding in gevallen als deze (alsnog) mogelijk maakt.
Heeft u vragen over deze blog, neemt u dan contact op met Per van der Kooi.