Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.

Onze privacyverklaring:

Blogs / 

Praktische aanpak voor toegankelijkheid voor iedereen: European Accessibility Act (EAA)

IT, Privacy & Cybersecurity

21 maart 2025

Geschreven door

Michelle Wijnant

Blog Image

In een eerdere blog schreef ik al over de European Accessibility Act (EAA) die op 28 juni 2025 in werking treedt. In deze blog volgen een aantal praktische tips en links om hiermee aan de slag te gaan. Dat er namelijk nog veel werk aan de winkel is voor organisaties blijkt onder meer uit het Webwinkel Toegankelijkheidsonderzoek 2023. Uit dit onderzoek kwam bijvoorbeeld naar voren dat het bij meerdere grote webwinkels nog steeds niet mogelijk is om een bestelling te plaatsen zonder muis of om een kortingscode in te voeren met behulp van alleen een toetsenbord of schermlezer.

Hoe ga ik nu praktisch aan de slag met implementatie van de EAA? 

  1. Breng alle online producten en diensten van u organisatie in kaart beoordeel welke producten en diensten onder de EAA vallen.
  2. Creëer bewustzijn binnen de organisatie en beleg de verantwoordelijkheid voor digitale toegankelijkheid bij een organisatieonderdeel.
  3. Toets of de relevante online producten en diensten aan de toegankelijkheidsvereisten voldoen.
  4. Voer evt. benodigde verbeteringen door: begin met voldoen aan de beginselen van WCAG versie 2.1 niveau A, vervolgens WCAG versie 2.1 niveau AA en dan evt. niveau AAA en/of WCAG versie 2.2.
  5. Plaats een toegankelijkheidsverklaring op de relevante online producten en diensten.
  6. Controleer of digitale toegankelijkheid voldoende is geborgd in relevante processen binnen de organisatie: leid medewerkers over dit onderwerp op en zorg bijv. dat hiermee rekening wordt gehouden bij de inkoop van ICT-producten en diensten.

Waar vind ik meer informatie over een praktische toepassing van de EAA?  

Mocht u na het lezen van de blogs behoefte hebben aan wat praktische vertaalslagen dan is online een hoop handige informatie te vinden zoals bijvoorbeeld de website van WebAIM om voor een website te checken of deze aan de WCAG voldoet of de website van Rijksoverheid voor een voorbeeld toegankelijkheidsverklaring.

Vragen?

Neem voor vragen over de EAA contact op met Michelle Wijnant, Advocaat IT, Privacy & Cybersecurity.

Nieuwsbrief

Wilt u elke maand een overzicht van updates en blogs in uw mailbox? Klik dan hier om u in te schrijven voor de nieuwsbrief!