We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Onze privacyverklaring:
Hieronder kunt u kiezen voor welke doeleinden u cookies op de website van De Clercq wilt toestaan.
Turboliquidatie is de wettelijke mogelijkheid om een rechtspersoon zonder baten op eigen initiatief te ontbinden. Er vindt geen financiële afwikkeling plaats, omdat er geen baten meer zijn. Het maakt daarbij niet uit of de rechtspersoon nog schulden heeft of niet. Zodra de algemene vergadering van aandeelhouders (bij een BV, NV of vereniging) of het bestuur (bij een stichting) het besluit tot ontbinding heeft genomen, houdt de rechtspersoon op te bestaan. Het bestuur moet dit vervolgens doorgeven aan de Kamer van Koophandel.
De turboliquidatie is om verschillende redenen in het leven geroepen. Een rechtspersoon die haar activiteiten reeds heeft gestaakt, kan door toepassing van de turboliquidatie heel eenvoudig worden opgeheven. Enkel een aandeelhoudersbesluit of bestuursbesluit volstaat. De gedachte hierachter was dat de beëindiging van een rechtspersoon net zo eenvoudig moest zijn als de oprichting. Daarnaast kan een rechtspersoon die in zwaar weer verkeert voorkomen dat de schulden blijven oplopen en het faillissement moet worden aangevraagd door de rechtspersoon tijdig en snel te ontbinden.
Naast de voordelen kleven er echter ook risico’s aan deze snelle wijze van ontbinding. Als de rechtspersoon nog schulden heeft en achteraf blijkt dat de rechtspersoon op het moment van ontbinding toch nog over baten beschikte, kan alsnog faillissement van de rechtspersoon worden aangevraagd. Ook kunnen de bestuurders van de rechtspersoon door de schuldeisers persoonlijk aansprakelijk worden gehouden.
Er bestaan ook zorgen over misbruik van de mogelijkheid tot turboliquidatie. Om de turboliquidatie transparanter te maken, met name voor de schuldeisers van de rechtspersoon, treedt dit jaar de Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie in werking. Deze wet brengt nieuwe verplichtingen voor het bestuur van de rechtspersoon met zich mee. Zo moet het bestuur dat turboliquidatie toepast aan zijn verantwoordingsplicht en bekendmakingsplicht voldoen. De verantwoordingsplicht houdt in dat het bestuur binnen 14 dagen na ontbinding de volgende stukken moet deponeren bij de Kamer van Koophandel:
Nadat het bestuur deze stukken heeft gedeponeerd, moet het bestuur de schuldeisers van de rechtspersoon hierover zo spoedig mogelijk schriftelijk informeren: de bekendmakingsplicht. De Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie beoogt met de voorgestelde maatregelen de transparantie te vergroten, misbruik van turboliquidatie tegen te gaan en de schuldeisers van de rechtspersoon te beschermen.
De Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie bevat daarnaast nog een maatregel. Ter bescherming van schuldeisers bij turboliquidaties kunnen bestuurders van rechtspersonen die misbruik hebben gemaakt van de turboliquidatie een bestuursverbod krijgen. De rechtbank kan dit bestuursverbod opleggen aan een bestuurder die:
De Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie geldt voorlopig voor twee jaar. De mogelijkheid bestaat om de wet telkens met twee maanden te verlengen. Ook kan blijken dat het wenselijk is om de maatregelen structureel in te voeren.
Heeft u vragen naar aanleiding van het bovenstaande of denkt u erover na om turboliquidatie toe te passen? Neem dan contact op met Sonja Geldermans, advocaat Ondernemingsrecht.