Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.

Onze privacyverklaring:

Sonja Geldermans

Sonja Geldermans

Advocaat

Ondernemingsrecht

Sonja Geldermans is gespecialiseerd in het ondernemingsrecht, waarbij zij veel ervaring heeft op het gebied van adviseren en procederen. Zij richt zich daarbij concreet op vraagstukken met betrekking tot governance & toezicht, voornamelijk binnen de semipublieke sector, zorg en onderwijs.

"De ondernemingsrechtpraktijk is een breed en gevarieerd rechtsgebied met vaak complexe juridische vraagstukken. Om het beste resultaat voor de cliënt te behalen, focus ik me daarom altijd op het grote geheel en onderzoek ik grondig alle facetten van een zaak."

Opleiding

In 2020 is Sonja afgestudeerd aan de Universiteit Leiden, waar ze twee masters heeft afgerond: Ondernemingsrecht en European Law (cum laude). Tijdens haar bacheloropleiding heeft ze het Honours College Law programma gevolg en heeft Sonja een jaar gestudeerd aan de Universiteit van Oxford, waar ze het ‘Diploma in Legal Studies’ heeft behaald.

Carrière

Sonja heeft diverse stages doorlopen en is bij een advocatenkantoor werkzaam geweest als paralegal. In september 2020 is zij bij De Clercq in dienst getreden.

De dagelijkse praktijk

Sonja is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en biedt advies over alle juridische vraagstukken die binnen ondernemingen en organisaties kunnen spelen. Haar expertise varieert van governance en toezicht tot het opstellen en beoordelen van contracten en het procederen over aansprakelijkheidskwesties. Haar specifieke focus ligt op governance en toezicht, met een bijzondere nadruk op de semipublieke sector, zorg en onderwijs. Sonja staat bekend om haar gedegen aanpak en strategisch inzicht in complexe vraagstukken.

Selected cases

Herstructurering
Het adviseren en begeleiden van een (internationale) zorgorganisatie voor het wijzigen van de governancestructuur en het instellen van een raad van toezicht.

Uittreden aandeelhouder
Het advisering en begeleiden over het uittreden van een aandeelhouder, inclusief het opstellen van de benodigde documenten voor het afwikkelen van alle vennootschappelijke verbanden.

Aangaan samenwerking
Het adviseren en begeleiden van het aangaan van een samenwerking tussen een beroepsorganisatie en een publieke instelling.

Ontslag statutair bestuurder
Het begeleiden van een onderneming bij het voorgenomen ontslag van een statutair bestuurder, inclusief de afwikkeling daarvan.

Procederen over bestuurdersaansprakelijkheid
Het procederen over de persoonlijke aansprakelijkheid van een bestuurder van een onderneming vanwege het niet nakomen van verplichtingen.

Rechtsgebiedenregister

Sonja heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd:

  • Ondernemingsrecht

Deze registratie verplicht haar elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd rechtsgebied.

Blijf up-to-date

De laatste ontwikkelingen

Ondernemingsrecht

Governance in de zorg (II): de Governancecode Zorg

20 februari 2025

Governance heeft betrekking op het inrichten van een organisatie op een dusdanige manier dat de kwaliteit van het bestuur en het toezicht daarop wordt gewaarborgd. De afgelopen jaren is dit in de zorgsector een steeds belangrijker onderwerp geworden. De gedachte daarachter is dat een goede governance de kwaliteit van de zorg ten goede zal komen. Voor de zorgsector zijn er daarbij meerdere aandachtspunten om rekening mee te houden. Deze zullen in de blogreeks over Governance in de zorg aan de orde komen. In dit blog wordt de Governancecode Zorg besproken.

Lees meer

Ondernemingsrecht

Afspraak is afspraak: good leaver ontvangt slechts de nominale waarde voor zijn aandelen

13 februari 2025

Veel aandeelhoudersovereenkomsten voorzien in afspraken voor het geval een aandeelhouder vertrekt. Doorgaans wordt afgesproken dat deze aandeelhouder verplicht is zijn aandelen over te dragen aan de andere aandeelhouders of de vennootschap. Daarbij geldt vaak dat de prijs die een aandeelhouder van de andere aandeelhouders of de vennootschap ontvangt afhankelijk is van de reden van zijn vertrek. Een aandeelhouder die zijn waarde voor de onderneming heeft bewezen en de afspraken is nagekomen (‘good leaver’) ontvangt meestal een hogere prijs dan iemand die vertrekt vanwege bijvoorbeeld fraude, diefstal, ontslag als bestuurder of werknemer of het niet nakomen van de afspraken (‘bad leaver’). Een recente uitspraak van de rechtbank Amsterdam bevestigt het belang om dergelijke afspraken goed vast te leggen in de aandeelhoudersovereenkomst.
Lees meer

Ondernemingsrecht

Governance in de zorg (I): een woud aan wet- en regelgeving

10 februari 2025

Governance heeft betrekking op het inrichten van een organisatie op een dusdanige manier dat de kwaliteit van het bestuur en het toezicht daarop wordt gewaarborgd. De afgelopen jaren is dit in de zorgsector een steeds belangrijker onderwerp geworden. De gedachte daarachter is dat een goede governance de kwaliteit van de zorg ten goede zal komen. Voor de zorgsector zijn er daarbij meerdere aandachtspunten om rekening mee te houden. Deze zullen in de blogreeks over Governance in de zorg aan de orde komen.
Lees meer