Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.

Onze privacyverklaring:

Blogs / 

Uitsluiting OR-lid: al dan niet ondubbelzinnige laatste waarschuwing niet vereist, maar ….

Arbeid, Medezeggenschap & Mediation

20 juli 2020

Geschreven door

Barbara van Dam

Montse Rodríguez Escudero

Blog Image
Als een OR-lid zich binnen de OR zodanig gedraagt dat zijn gedrag de werkzaamheden van de OR en/of het overleg tussen de OR en de ondernemer ernstig belemmert, dan kan de kantonrechter op verzoek van de ondernemer of de OR het OR-lid (tijdelijk) van alle of bepaalde OR-werkzaamheden uitsluiten. In de praktijk komt dat echter niet vaak voor en zijn rechters daarin zeer terughoudend. In een recente uitspraak heeft de Hoge Raad toegelicht welke omstandigheden daarbij een rol spelen. Een (al dan niet ondubbelzinnige laatste) waarschuwing is daarbij niet vereist.

In deze kwestie, die al jaren speelt, hebben zowel de ondernemer als de OR de kantonrechter verzocht om uitsluiting van een OR-lid. De ondernemer omdat hij meent dat het OR-lid het overleg met de ondernemer ernstig belemmert. De OR omdat het OR-lid de werkzaamheden van de OR zou belemmeren. Welk gedrag werd het OR-lid verweten? Er was sprake van een vertrouwensbreuk, onder meer veroorzaakt doordat het OR-lid tijdens overleggen ongenuanceerde uitlatingen deed die niet door de andere OR-leden werden ondersteund, en hij vanuit de financiële commissie waarin hij zitting had vertrouwelijk informatie lekte naar andere OR-leden. Daarnaast wist hij zijn rollen als vakbondslid en OR-lid niet goed te scheiden, hield hij zich niet aan de spelregels en maakte hij een misplaatste opmerking over de huidskleur van een systeembeheerder in een vergadering in aanwezigheid van de bestuurder. De kantonrechter heeft het verzoek tot uitsluiting van het OR-lid voor de duur van de periode waarvoor hij was verkozen, toegewezen. Het OR-lid is vervolgens in beroep gegaan bij het hof.

In ons blog “Een gewaarschuwd OR-lid …” hebben wij toegelicht op welke gronden het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden het OR-lid in het gelijk stelde. Het hof oordeelde onder meer dat uitsluiting wegens ernstige belemmering een laatste middel (‘ultimum remedium’) is, waarvoor het OR-lid gewaarschuwd had moeten worden. Het OR-lid verdiende nog een (laatste) kans. Zowel de werkgever als de OR gingen in cassatie bij de Hoge Raad.

De Hoge Raad oordeelde vervolgens dat voor toewijzing van een verzoek tot uitsluiting van een lid van de OR in beginsel niet vereist is dat het lid van de OR door de ondernemer of OR één of meermalen is gewaarschuwd dat hij het hem verweten gedrag dient na te laten. Dat betekende echter niet dat de werkgever en de OR in het gelijk werden gesteld. Het ontbreken van een (laatste) waarschuwing  speelt weliswaar een rol bij de beoordeling van de vraag of uitsluiting terecht zou zijn, maar het gaat met name om de aard en de ernst van de verweten gedragingen, aldus de Hoge Raad. In dit geval vond de Hoge Raad niet dat het gedrag van het OR-lid het overleg met de ondernemer en het functioneren van de OR dusdanig ernstig belemmerde dat uitsluiting gerechtvaardigd zou zijn. Ook heeft de Hoge Raad nog eens bevestigd dat het uitspreken van een afwijkende mening of het innemen van een minderheidsstandpunt op zich niet kwalificeren als een ernstige belemmering van de gang van zaken binnen de OR.

Vragen?

Heeft u te maken met een ‘ongeleid projectiel’ in uw OR? Wij denken graag met u mee over een passende aanpak.

Montse Rodríguez Escudero, advocaat Arbeid, Medezeggenschap & Mediation

Barbara van Dam-Keuken paralegal Arbeid, Medezeggenschap & Mediation