Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.

Onze privacyverklaring:

Rob Ludding

Rob Ludding

Of counsel

Ondernemingsrecht

Rob Ludding is als of counsel verbonden aan De Clercq. Tijdens zijn lange loopbaan als advocaat en bedrijfsjurist stond Rob ruim 43 jaar ondernemingen, (semi)overheden en non-profitorganisaties in diverse sectoren bij. De waardevolle kennis en ervaring die hij hierbij opdeed, stelt hij sinds augustus 2017 bij De Clercq in dienst van zaken die verband houden met zijn expertisegebieden: Nederlands en Europees mededingingsrecht (waaronder de relatie met intellectueel eigendom), Europees recht en staatssteunrecht.

Opleiding en Carrière

Rob studeerde Nederlands en Europees recht aan de Universiteit van Amsterdam en startte zijn loopbaan in 1974 als advocaat bij  het toenmalige kantoor Blackstone, Rueb & Van Boeschoten. (thans De Brauw Blackstone Westbroek).Na een intermezzo als directiesecretaris bij een elektrotechnisch bedrijf vervolgde hij zijn carrière in 1980 als bedrijfsjurist bij Shell International in Londen en Den Haag. In deze functie was hij verantwoordelijk voor de juridische aspecten van alle Europese olie-, gas- en chemieactiviteiten van de Koninklijke Shell Groep met betrekking tot het mededingingsrecht en de Europese wet- en regelgeving. Van 1992 tot 2005 was Rob  advocaat/ partner bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuyn, het kantoor van de Landsadvocaat. Vervolgens was hij 6 jaar als of counsel verbonden aan het Engels/Amerikaanse DLA Piper in Amsterdam, werkzaam in de Europees- en mededingingsrechtelijke advies- en procespraktijk. Daarna voerde Rob zijn eigen praktijk binnen MBF Advocaten in Rijswijk. Rob was van 1998 tot 2005 tevens advocaat van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (de huidige Autoriteit Consument en Markt). In die hoedanigheid was hij onder meer betrokken bij alle principiële gerechtelijke procedures waarin de NMa partij was.

Dagelijkse praktijk

“Ik ben specialist op het gebied van het Europese recht in ruime zin, dat – op talloze gebieden en vaak onverwachts – rechtstreeks doorwerkt in de Nederlandse rechtsorde. Zo ben ik betrokken bij mededingingsgeschillen tussen ondernemingen (de Mededingingswet is een uitvloeisel van eerdere Europese wetgeving) over exclusiviteitsafspraken, non-concurrentieregelingen, misbruik van economische machtsposities en concurrentievervalsende overheidssteun. Ik procedeer in dat kader – ook als adviseur van andere advocatenkantoren – bijvoorbeeld tegen financiële instellingen, maar sta ook biologisch-dynamische boeren bij in hun geschil met de Staat en de RVO over de uitvoering van de Europese Fosfaatrichtlijn. Daarnaast ben ik met regelmaat betrokken bij geschillen over de uitoefening van intellectuele eigendomsrechten: wat mag je als IE-rechthebbende wél en niet doen met je exclusieve recht? Een vraagstuk dat mij al sinds mijn afstuderen boeit en waarover ik het nodige heb gepubliceerd”.

Nevenactiviteiten

Rob adviseert een grote Nederlandse internet-prijsvergelijker in haar geschil met Google (Google Shopping) over het rechtmatig gebruik van de zoekmachine.
Hij heeft zijn langjarige docentschappen bij de Universiteit van Amsterdam, de Beroepsopleiding voor Octrooigemachtigden en de Grotius Academie inmiddels beëindigd. Hij is lid van de Nederlandse Vereniging voor Internationaal Recht, het British Institute of International and Comparitive Law,, de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht en de Nederlandse Vereniging voor Mededingingsrecht.

Rechtsgebiedenregister

Rob Ludding heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd:

  • Mededingingsrecht

Deze registratie verplicht hem elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd rechtsgebied.

Blijf up-to-date

De laatste ontwikkelingen

Ondernemingsrecht

Governance in de zorg (II): de Governancecode Zorg

20 februari 2025

Governance heeft betrekking op het inrichten van een organisatie op een dusdanige manier dat de kwaliteit van het bestuur en het toezicht daarop wordt gewaarborgd. De afgelopen jaren is dit in de zorgsector een steeds belangrijker onderwerp geworden. De gedachte daarachter is dat een goede governance de kwaliteit van de zorg ten goede zal komen. Voor de zorgsector zijn er daarbij meerdere aandachtspunten om rekening mee te houden. Deze zullen in de blogreeks over Governance in de zorg aan de orde komen. In dit blog wordt de Governancecode Zorg besproken.

Lees meer

Ondernemingsrecht

Afspraak is afspraak: good leaver ontvangt slechts de nominale waarde voor zijn aandelen

13 februari 2025

Veel aandeelhoudersovereenkomsten voorzien in afspraken voor het geval een aandeelhouder vertrekt. Doorgaans wordt afgesproken dat deze aandeelhouder verplicht is zijn aandelen over te dragen aan de andere aandeelhouders of de vennootschap. Daarbij geldt vaak dat de prijs die een aandeelhouder van de andere aandeelhouders of de vennootschap ontvangt afhankelijk is van de reden van zijn vertrek. Een aandeelhouder die zijn waarde voor de onderneming heeft bewezen en de afspraken is nagekomen (‘good leaver’) ontvangt meestal een hogere prijs dan iemand die vertrekt vanwege bijvoorbeeld fraude, diefstal, ontslag als bestuurder of werknemer of het niet nakomen van de afspraken (‘bad leaver’). Een recente uitspraak van de rechtbank Amsterdam bevestigt het belang om dergelijke afspraken goed vast te leggen in de aandeelhoudersovereenkomst.
Lees meer

Ondernemingsrecht

Governance in de zorg (I): een woud aan wet- en regelgeving

10 februari 2025

Governance heeft betrekking op het inrichten van een organisatie op een dusdanige manier dat de kwaliteit van het bestuur en het toezicht daarop wordt gewaarborgd. De afgelopen jaren is dit in de zorgsector een steeds belangrijker onderwerp geworden. De gedachte daarachter is dat een goede governance de kwaliteit van de zorg ten goede zal komen. Voor de zorgsector zijn er daarbij meerdere aandachtspunten om rekening mee te houden. Deze zullen in de blogreeks over Governance in de zorg aan de orde komen.
Lees meer