We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Onze privacyverklaring:
Hieronder kunt u kiezen voor welke doeleinden u cookies op de website van De Clercq wilt toestaan.
In de zorgsector – maar ook bij woningcoöperaties en in het onderwijs – zijn er een aantal grote misstanden geweest. Bijvoorbeeld het faillissement van het Slotervaartziekenhuis en het wanbeleid bij Meavita. Als gevolg daarvan is de overheid steeds meer voorwaarden en regels gaan stellen met als doel het voorkomen van zulke misstanden. Deze regels heb onder andere betrekking op governance: hoe kwalitatief beter het bestuur en toezicht op een zorginstelling, hoe kleiner de kans dat het daar misgaat. En dat als het dan toch misgaat, de organisatie zo is ingericht dat er op tijd wordt ingegrepen en de schade daardoor beperkt zal blijven.
De overheid heeft governance in de zorg in meerdere wetten en regelgeving gereguleerd:
Daarnaast staat er alweer een nieuw wetgevingsproject op de planning. Zo is op 20 januari 2025 het wetsvoorstel Wet integere bedrijfsvoering zorg- en jeugdhulpaanbieders (Wibz) naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin onder andere nadere regels worden gesteld aan het doen van winstuitkeringen en het aantrekken van financiering en vermogen door zorginstellingen. Dit heeft als doel het tegengaan en weren van malafide aanbieders in de zorg.
De relevante regels zijn dus sterk versplinterd en volgen niet uit één wet. Voor veel zorgbestuurders en toezichthouders dreigt dit een ondoorgrondelijk woud aan regelgeving te worden. Zij zijn er wel verantwoordelijk voor dat hun organisatie conform de toepasselijke wet- en regelgeving is ingericht en dus compliant is. Enerzijds moeten zij verantwoording afleggen aan de (externe) toezichthouders, zoals de Nederlandse Zorgautoriteit (“NZa”) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (“IGJ”). Naast de kwaliteit van de zorg controleren zij ook of de governance in orde is en of sprake is van kwalitatief goed bestuur. Anderzijds moeten de zorgbestuurders en toezichthouders ook verantwoording afleggen aan de stakeholders van hun organisatie, zoals patiënten (of cliënten), werknemers, leveranciers, verzekeraars en – wanneer sprake is van een commerciële zorginstelling – haar aandeelhouders. Daarbij lopen zij sinds de invoering van de Wbtr ook nog grotere aansprakelijkheidsrisico’s, mocht het toch misgaan. Al met al is de taak van zorgbestuurders geen eenvoudige.
Heeft u vragen over governance in de zorg? Neem dan contact op met Sonja Geldermans, advocaat Ondernemingsrecht en gespecialiseerd in Governance en Toezicht.
In deze blogreeks zal worden stilgestaan bij verschillende aandachtspunten van Governance in de Zorg, zoals de rol van de cliëntenraad en welke regels (gaan) gelden voor commerciële zorginstellingen.
Wilt u elke maand een overzicht van updates en blogs in uw mailbox? Klik dan hier om u in te schrijven voor de nieuwsbrief!